Következő események
No events
 
LoginContact
Bemutatkozás

SMSZlog_kozepes_blue.gif A Síoktatók Magyarországi Szövetsége (SMSz) az OKJ képesítéssel és éves működési engedéllyel  rendelkező sí- és egyéb havas sportokat oktató szakemberek egyesülete, mely ellátja az oktatóképzéssel és továbbképzéssel kapcsolatos szakmai feladatokat és képviseli tagjai érdekeit.
 

Read more...
Hír: "Kiesett két gyerek a síliftből" PDF Print E-mail
Liften - ők biztosan nem esnek ki
Ők biztosan nem esnek ki a liftből
Kezdőlapnak az iGoogle van nálam beállítva (mellékesen: zseniális szolgáltatás, ajánlom mindenkinek!), és így az összes lényeges hírforrás legfrissebb hírei ott virítanak előttem. És most majd' mindegyiknél az virított, hogy két gyerek a Gerlitzenen kiesett az ülőliftből.

A hírekbe beleolvasva aztán végképp felment az agyvizem: tíz év körüli gyerekekről van szó, iskolai sítáborban, és miután az egyik kiesett, a másik utána ugrott. Ez nem jelent kevesebbet, minthogy a két gyerek egyedül utazott a liftben, hiszen ha van velük felnőtt, a másik nem ugorhatott volna a haverja után. Őrület! Hogy kerül két tíz év körüli gyerek egyedül egy ülőliftbe? Ráadásul egy iskolai sítáborban! Hol volt a kísérő tanár? Tíz év körüli gyerekek egyedül síelnek?

Aztán utána kicsit lehiggadtam, mert elképzelhető az is, hogy csak a dolgok szerencsétlen egybeeséséről van csak szó. Velem is előfordult már – ráadásul a saját lányommal –, hogy Murauban az alsó ülőliftnél a beszállás előtt egy osztrák „kolléga” olyan hatékony elzárást tett elém, hogy a kölyök előttem ért a kapuhoz, és mivel az nyitva volt, át is csúszott rajta. És rákerült a szőnyegre jött a lift, amelyik leültette, és el is indult vele. A gyereknek esélye sem volt lecsukni a korlátot, hiszen magasan is van, nehéz is lehajtani. Persze a liftkezelő éppen olvasgatott, semmit sem vett észre az egészből, pedig neki lett volna a feladata leállítani a liftet...

De azért az ingerültség megmarad: hányszor hangzik el a síoktatóképzés során vagy az ISE sítúravezetői képzései során, hogy hogyan kell gyerekekkel liftezni. Azt gondolnánk, értelemszerű, hogy ha ülőliften viszünk fel gyerekeket, megkérjük a környéken található felnőtteket, hogy hadd ültessük be melléjük a gyerekeket, hogy felnőtt kísérettel jussanak fel. Egy kötelességtudó síoktató, testnevelőtanár így jár el, ez természetes.

De biztos, hogy ilyen kísérő volt a gyerekek mellett? Ismerjük el: sajnos Magyarországon az szervez sítábort, aki csak akar. Pont a Gerlitzen környékén dolgozó síoktató kollégák mesélik, hogy milyen rémtörténetek zajlanak: testnevelőtanár, aki tornacipőben oktatja a sít, mert síelni nem tud; olyan csoportok, ahol a csoport sítudása nagyságrendekkel haladja meg a csoportot kísérő „oktató” vagy tanár tudását. Az a tapasztalat, hogy általában a sítúravezetői tanfolyamot végzett tanárok azok, akiknél fegyelmezett, szervezett a sítábor, de ott balesetek sem nagyon szoktak előfordulni. Bezzeg a kontárok esetében alig van busz, amelyiken nincs sérült gyerek.

A szakma meg nem mer megszólalni, mert féltik a sítábor intézményét. Van is ebben igazság, de nem lehet mindig szó nélkül elmenni a bajok mellett. Hiába próbálnak meg a (nonprofit, az állam által nem támogatott) szakmai szervezetek tőlük telhetően a legtöbbet megtenni. Az ISE tanfolyamai tanárok százainak továbbképzését szervezi, de ezreit kellene. A korábban viszonylag jól működő kötelező tanári továbbképzési rendszerből szép lassan eltűnik a pénz, és meglátszik a tanárok lelkesedésén is. Az SMSZ azért vezette be, hogy a síoktató** tanfolyamhoz szükséges szakmai gyakorlatot iskolai sítáborban is meg lehessen szerezni, hogy jelenjelenek meg nagyobb számban síoktatók az iskolai sítáborokban.

Közben pedig a sportszakmai képesítések területén szépen lépegetünk visszafelé: minden törekvés arra mutat, hogy a testnevelő tanári végzettséggel bármilyen területen lehessen dolgozni. Minden tiszteletünk a testnevelő tanároké és a testnevelőtanár-képzésé (jómagam is testnevelő tanár vagyok...), de önmagában a testnevelő tanári diploma teljességgel alkalmatlan a sí területén való működésre. És persze itt nagyon komoly felelőssége van a Magyar Sí Szövetségnek is, aki a saját területén a képesítési szabályzatában – legalább jelzésértékkel – szigoríthatna az egy adott képesítéssel ellátható feladatok kérdésében.

De a megoldás az lenne, ami Ausztriában jól működik: iskolai sítáborban csak az lehet a pályán a gyerekekkel, akinek van erre szolgáló képesítése. Jómagam tanítottam és vizsgáztattam ilyen osztrák képzésben: színvonala és tartalma lényegében megegyezik az ISE és a TFTI sítúravezetői továbbképzéseivel. Tehát a rendszer alapjai megtalálhatók itthon is. Tessék mondani állam bácsi, mikor tetszik végre felébredni, beszélni a szakmai szervezetekkel, és lépni a hatékony továbbképzés és az egyértelműbb, értelmesen szigorúbb szabályozás érdekében?

Ozsi
Add as favourites (1) | Quote this article on your site

  Comments (7)
RSS comments
 1 Written by This e-mail address is being protected from spam bots, you need JavaScript enabled to view it , on 19-02-2008 19:21
Mérhetetlenül sajnálom az egész sztorit.Felháborít. hogy a kísérőtanár vagy felnőtt sehol és, hogy engedték egyedül liftezni a srácokat. 
Viszont az előző héten ott voltam és többaször tapasztaltam hogy a liftet hirtelen megállítják, olyan hirtelen amilyet még 15 éves pályafutásom alatt nem tapasztaltam. A hatalmas fékezés hatására még egy felnőtt is kieshetett volna a liftből ha nem figyel oda nemhogy egy gyerek.
 2 Written by Dosek Ágoston website, on 19-02-2008 21:08
Borzolja az idegeimet az eset! Volt-e megfelelő előkészítés, szabályismertetés, stb.? Betartották-e ezt a gyerekek? A második biztosan nem! Már ötször síelt a szerencsétlen? Mindez mértékegység nélkül nem sokat mond! 7 méter majd 5 méter volt a hírben. Nagyon visszafogott a hírközlés! A gyerekek jól vannak. De ők nem mondhatnak semmit! A felelős tanár, és a szülő sem nyilatkozik. Volt-e biztosítás. Lehet hogy ezért nincs direkt nyilatkozat? Más nem panaszkodott a lift hirtelen megállásaira! A háttérben sejtem, hogy ez az egyik leginkább kedvezményes síbérlettel látogatható terep. Megemlítendő a takarékos táborokra törekvés ténye (hasonlóval korábban a buszrendelésekkel kapcsolatban is szembesültünk) amely egyben a hazai anyagi lehetőségeket és az ezzel egyidejű nagy igényt is jelzi a sítáborok iránt!  
Van tehát feladat az oktatóképzésben!  
Nem törhetünk információ nélkül pálcát a "kollégánk" fölött. De titkon abban reménykedem, hogy ne tartozzon az ismerőseink közé... Mert mindig ott motoszkál az agyamban, hogy ez jó kiképzés és felelősségteljes munka mellett nem fordulhatna elő!  
De az emberi hülyeség kimeríthetetlen, hát még a gyermekeké!
 3 Written by Ozsváth Miklós, on 21-02-2008 08:26
Időközben megkértem Végh Andrást, hogy készítsen néhány fényképet Hochkaron, ahol (férfiak számára félelmetes küllemű) műanyag nyelveket szereltek fel a lift korlátjára, aminek az a szerepe, hogy meggátolja a gyerekek kicsúszását. 
 
 
Abban teljesen egyetértek Toncsival, hogy a körülmények ismerete nélkül nem mondhatunk ítéletet senki felett, így azt sem tudhatjuk, hogy itt hibázott-e a tanár. 
 
De az is tény, hogy rengeteg tanár vállal felelőtlenül és szakképzetlenül sítábort. Ez nem azt jelenti, hogy ne szervezzen. Sőt szervezzen! Csak ne akarjon 20-40 gyereket egyedül kísérgetni a pályán. 10-15 gyerekenként vigyen magával egy hozzáértő kísérőt!  
 
A felelőtlen sítáborvezetői magatartásra pedig valamennyien láttunk már példát. Én is hoztam le Tumbász Gerivel hóviharban Mölltalon a gleccseren olyan osztályt, aki tök egyedül volt fent a hegyen, a tanárok lent a kabinos lift aljánál, a gyerekek azt sem tudták, merre kell lemenni. (!!!Gleccseren, egyedül síelő iskolás gyerekek!!!)
 4 Written by This e-mail address is being protected from spam bots, you need JavaScript enabled to view it , on 21-02-2008 18:11
Lehet, hogy nem tudunk mindent az esetről, de azért ha belegondoltok nem olyan könnyű kiesni egy ülőszékes felvonóból menet közben. Többször láttam,amint fenti éttermekből liften viszik le és fel a szemetes zsákokat, az üres sörös hordókat lefelé, telit felfelé és még egy sem esett ki, pedig soha nem rögzítik oda őket. Én ma kipróbáltam, és nem sikerült annyira belengetnem, hogy ki tudtam volna csúszni,nem hiszen, hogy ennél jobban lengett volna az a felvonó. Amúgy nem igazán csodálkoztam ezen a híren a mai irdatlan buta és neveletlen gyerek mellett. Csodálom, hogy van még pedagógus aki el meri vinni őket sítáborba. Másik részről megint nem kell csodálkozni Magyarországon mindenki azt csinál amit akar, csak jól nézzen ki, jól adja el magát és olcsó legyen, minőségre nincs szükség. Részetekről nem igazán értem a felháborodást, pont ti vagytok azok akik régóta látják milyen képzetlenek a hazai testnevelő tanárok síelés,síoktatás terén (itt nem a sítudásukat firtatom, mert az olyan amilyen, hanem a hozzáállásukat az oktatáshoz). Néhány kérdés: az SMSz vagy az ISE vont már vissza síoktatói engedélyt, vagy sítábotvezetői igazolványt? Ez a két szervezet tett e valamit annak érdekében, hogy megakadályozza a kóklerek működését (itt most nem a továbbképzésekre gondolok)? Nem nagyon emlékszem arra sem hogy valahol bármilyen formában is valaki népszerűsítette volna a síoktatást, kihangsúlyozva megfelelő szakemberrel való tanulást. Lehet, hogy ezeneken a dolgokon jó lenne egy kicsit elgondolkodni.
 5 Written by Ozsváth Miklós, on 21-02-2008 19:27
Alapjaiban véve egyetértek Bundival, tényleg mindenki azt csinál, amit akar. De megvédendő a szakembereket, általában nem az oktatókkal és a sítúravezetőkkel van a baj, hanem többnyire azok a gázos táborok, ahol nincs ilyen személy, hanem csak az önjelölt „kolléga”...  
 
Síoktatók esetében egyébként többször előfordult, hogy továbbképzésen nem adtuk meg a működési engedélyt, és visszahívtuk az illetőt egy kis ismétlésre. Van némi elképzelésünk a népszerűsítésre, de az már egy másik vitatéma lehetne (végülis erre van a fórum). Egy biztos: amíg társadalmi munkában, minimál költségvetéssel tartjuk fenn az SMSZ-t, ennek a hatékonysága erősen kérdéses, pedig valóban nagyon fontos lenne.
 6 Written by This e-mail address is being protected from spam bots, you need JavaScript enabled to view it website, on 26-02-2008 00:22
Megdöbbentő hír! Magyar gyerekek estek ki az ülőszékes felvonóból. Ilyesmiről eddig még nem hallottam.  
 
Néhányan nyilatkoznak. Ők sem értik. "Mert már négyszer voltak síelni." "Biztosan hintáztak."  
 
Én érteni vélem. Valami nem stimmel az iskoláknak szervezett síutak körül. Nem a szervezéssel van a baj. Az kiváló! Kiváló és eredményre vezető a tömegekkel való érvelés úgy a szállásadóknál, mint a lift társaságoknál. Zömében minőséginek mondható eredményt mutat mindkét szegmens.  
 
Jó ez? Igen. Eddig igen. Mindenki megtalálja a számítását, nem kell magyarázni, hogy miért.  
 
Ami csapnivaló (tisztelet a kivételeknek), az a síszakmai rész. Ha van egyáltalán. Gyakran látok kísérő nélkül bóklászó (az nem síelés, amit előadnak) magyar iskolásokat a sípályákon.  
 
A túra végén aztán valakik rajtszámot kötnek rájuk, és jön a verseny. Síelni nem tudnak. Honnan is tudnának? Kitől is tudnának? Megint tisztelet a kivételeknek!  
 
20 év! De sokszor is láttam "elektromos stanglifúrófegyver" (ah cégtábla) által megtámogatott koca versenyszervezőket.  
 
Ah milyen sokszor irigykedtem az osztrák - német iskolai síszünetek időszakaiban, hogyan dolgoznak a "sógor" tesitanárok gyerekeikkel az osztrák sípályákon.  
 
Rend, fegyelem, szakszerűség. És mennek ám! És közben síelni tanulnak. És elképzelni nem tudom, hogy kiesnének a liftből.  
 
Valami nem stimmel az iskoláknak szervezett síutak körül. Hiányzik a legfontosabb. Hiányzik a síeléshez való értés. Hiányzik a szakértelem. Egy találó hozzászólás a síelők fórumából: "Aki tud angolul, az még nem angol tanár."  
 
A síelés nem veszélyek nélküli sport. A veszély fennál, előfordulhat baj. El is gázolhatnak. De igazi tudással a minimálisra csökkenthető a veszély.  
 
Valami nincsen rendben az iskoláknak szervezett síutak körül!  
 
Síelni (és viselkedni) kellene tanítani a gyerekeket. És felnőtteket is, természertesen.  
 
Replaci
 7 Written by Bánfi Sándor, on 03-03-2008 10:57
Az eset engem is mérhetetlenül felháborított, főleg, h annál a cégnél történt, ahol én is dolgoztam az előző szezonban. De mivel olyan feltételeket szabtak, amit egyszerűen nem tudtam elfogadni, így szerencsére már nem dolgozom ott. Ez a Holidaysport nevű utazásszervező iroda. 
Az egésszel az a probléma, h kb 600-650 diák, vendég van ott egyszerre, amire összesen 4-en voltunk, ebből csak én rendelkeztem érvényes oktatói papírokkal. A fennmaradóak közül volt akinek én magyaráztam el, h létezik már carving léc, és félmeztelen nem kellene oktatni, akármilyen meleg is van,...no comment. 
Jelenleg a cégnél egy hozzáértő szakmai vezető, vagy alkalmazott sincs, még megközelítőleg sem!Van köztük asztalos, óra-és kazánkovács, de a sieléshez, az oktatáshoz egyiknek sincs semmi köze. 
Igy már ne kell csodálkozni, h megtörténik a baj! 
Remélem nagyon sokra büntetik a céget azért, h olyan embereket alkalmaz, akik nem értenek a sízéshez, és mindezt feketén!

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.1.4.6
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
< Prev   Next >

Szombat 1

 • Támogatók
 • Támogatók
 • Támogatók
 • Támogatók
 • Támogatók
 • Támogatók
 • Támogatók
 • Támogatók
 • Támogatók
 • Támogatók
 • Támogatók
 • Támogatók
 • Támogatók
 • Támogatók
 • Támogatók
 • Támogatók
 • Támogatók
 • Támogatók
 • Támogatók
 • Támogatók