Következő események
No events
 
Bemutatkozás

SMSZlog_kozepes_blue.gif A Síoktatók Magyarországi Szövetsége (SMSz) az OKJ képesítéssel és éves működési engedéllyel  rendelkező sí- és egyéb havas sportokat oktató szakemberek egyesülete, mely ellátja az oktatóképzéssel és továbbképzéssel kapcsolatos szakmai feladatokat és képviseli tagjai érdekeit.
 

Read more...
Az SMSZ Democsapata PDF Print E-mail

Az SMSZ Democsapata (Hungarian Interski Demo Team) 1990-ben alakult a Síoktatók Magyarországi Szövetségének magas technikai tudással rendelkező szakképzett síoktatóiból. Mára többen közülük kiképző oktatók, akik aktívan részt vesznek az SMSZ síoktatóképzési tevékenységében. Az SMSZ Democsapata csoportos un. formációs síelés formájában tart bemutatókat hazai sípályákon, síiskolákban és a nemzetközi rendezvényeken.

Magyarország Democsapata (Hungarian Interski Demo Team) először az 1991-es St. Antonban rendezett Interski Kongresszuson mutatkozott be – ekkor vették fel a Síoktatók Magyarországi Szövetségét az Interski International nemzetközi szervezet tagjai közé. A magyar csapat 9 fővel szerepelt. Majd négyévente sorra következtek az Interski Kongresszusok: 1995. Nosawa-Onsen (Japán) 10 fővel, 1999. Beitostolen (Norvégia) 7 fővel. E három kongresszusra a felkészítést Vincze P. Márton végezte. A 2003-as svájci Crans-Montanaban a 15 fős csapat három szalagos-fomációval, extrém-carver bemutatóval szerepeltek, a felkészítő Szabó László volt. 2007-ben a koreai Pyeong Chang-ban Ozsváth Miklós vezetésével 11 fős csapat vett részt a nemzetközi szakmai találkozón. 25 év után ismét az ausztriai St. Antonba tért vissza 2011-ben az Interski Kongresszus. Erre a világtalálkozóra a hely közelsége miatt nagyobb méretű democsapattal, 19 fővel készült a Hungarian Interski Demo Team ismét Ozsváth Miklós vezetésével. A delegációt mintegy 30 magyar szurkoló is elkísérte.

A Democsapat tagjai számos szakkönyv, segédanyag, szakembereknek és a nagyközönségnek szánt oktatófilm szereplői, készítői.

1992-ben készült el a szabadidős síelők számára a Símánia című videofilm. Szerzői Harangvölgyi András és Nepper Péter, az operatőr Ruby Gábor.

1996-ban az Iskolai Síoktatók Egyesülete készítette el a Sí-Isi című videofilmet. Szerzője Kovács Tamás Attila, az operatőr Kollányi Tamás. A szereplő tanulókat Bartus Miklós és Szabó László demonstrátorok vezették be a síelés tudományába.

1998/1999 telén készült el Szabó László és Ruby Gábor operatőr-síoktató Kanyarvarázs című videója, amely a kanyarsízést tárta síoktatóink elé. Ez a videofilm képezte a norvégiai Interski Kongresszus magyar workshopjának témáját.

2002-ben jelent meg Kovács Tamás Attila: A síoktatás tematikája című könyve a szakmai kiképzések-továbbképzések anyagával.

2004-ben adták ki A sízés +3 című könyvet, amely a Testnevelési Egyetem hallgatóinak készült, de hasznosan forgathatják a sí szabadidős szerelmesei is. A könyv alkotó szerkesztői Dr. Dosek Ágoston és Ozsváth Miklós, a könyvben található fotókon a democsapat tagjai szerepelnek.

2006-ban jelent meg a kötet „videováltozata” a Carving mindenkinek. Szerzője Ozsváth Miklós, operatőre Ruby Gábor, demonstrátorai pedig a Hungarian Interski Demo Team tagjai.

Jelentősebb fellépések:

1991                          Interski Kongresszus (St. Anton, Ausztria)

1995                          Interski Kongresszus (Nosawa-Onsen, Japán)

1999                          Interski Kongresszus (Beitostolen, Norvégia)

2003                          Interski Kongresszus (Crans Montana, Svájc)

2005                          IVSI Kongresszus (Lech Zürs, Ausztria)

2007                          Interski Kongresszus (Pyeong Chang, Korea)

2008                          Orosz Formációssí Bajnokság

2011                          Interski Kongresszus (St. Anton, Ausztria)

2013                          IVSI Kongresszus (Alpe d’Huez)

Hazai fellépések, megjelenések:

2002                          HóShow

2005                          Szánhúzó Magyar Bajnokság (Mátraszentistván)

2005. december          Műanyagpálya Mikulás ünnepség (Dorog)

2005                          HóShow

2006                          Média Csúcstalálkozó (Kékestető)

2006. március             Snowboard Magyar Bajnokság és Síkupa – látvány-edzőtábor

2008                          Aréna Plaza megnyitó

2009                          IVSI Kongresszus nyitóünnepség (Mátraszentistván)

2009                          Pasaréti Síiskola megnyitó

2009                          Sátoraljaújhelyi műanyagpálya megnyitója

2009                          Síoktatás bemutató a HóShow-n

2010                          Síoktatás bemutató a HóShow-n

 

A Hungarian Interski Demo Team most az Interski Congress 2015-re készül, ami szeptember 5 és 12. között kerül megrendezésre az argentin Ushuaia-ban. Földrajzi fekvésére tekintettel a patagóniai városkát „A világ vége” (Fin del Mundo) elnevezéssel is illetik. A szakmai találkozóra közel 1000 fő szakképzett síoktató jelezte részvételét a világ minden részéről. Kiváló lehetőség lesz a kongresszus arra, hogy a síoktatók az őket foglalkoztató témákban széleskörű tapasztalatcserét folytathassanak. 
Add as favourites (0) | Quote this article on your site

  Be first to comment this article
RSS comments

Only registered users can write comments.
Please login or register.

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.1.4.6
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
< Prev

Vasarnap 8

 • Támogatók
 • Támogatók
 • Támogatók
 • Támogatók
 • Támogatók
 • Támogatók
 • Támogatók
 • Támogatók
 • Támogatók
 • Támogatók
 • Támogatók
 • Támogatók
 • Támogatók
 • Támogatók
 • Támogatók
 • Támogatók
 • Támogatók
 • Támogatók
 • Támogatók
 • Támogatók