Dosek Ágoston
Newbie
|
 |
« Dátum: 2007 Május 10., 10:30:33 » |
|
Dosek Ágoston üzenete:
Kedves Sporttársak, Síoktató Barátaim!
A következő négy év elnökségét keressük! Vegyél részt Te is a jelölőbizottság munkájában!
A közelgő tisztújító közgyűlés szempontjából fontosnak tartom, hogy a tagságot tájékoztassuk az elnökségbe jelölt kollégáink felől. Az életrajzi karcolatokhoz nem adtunk sablont, azok folyamatosan kiegészíthetők. Az alábbi jelöltek megszavazásuk esetén munkát vállalnak az elnökség tagjaként.
Béki Piroska: 1980 síversenyző (OSC) 1993-1994 síoktatói tanfolyam (ELTE, Budapest) 1994 síoktató (Síoktatók Magyarországi Szövetsége, TFTI) 1995-től többszörös ökölvívó magyar bajnok 1995-1997 idegenvezető, hostess és idegenforgalmi aszszisztens (Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Főiskola) 1996 demonstrátor (Hungarian Snowsports Demo Team) 1997-1999 tartományi síoktatói tanfolyam (Ausztria) 1999 vezető síoktató, kiképző 2000 boksz VB 6. hely 1999-2004 közgazdász, idegenforgalmi és szálloda szak (Kodolányi János Főiskola, Székesfehérvár) 2002-2006 ökölvívó szakedző (Testnevelési Egyetem) 2003 demonstrátor (Sízés +3 című könyv) 2004 elnökségi tag (Síoktatók Magyarországi Szövetsége) 2005 demonstrátor (Carving mindenkinek című film) 2005 IVSI kongresszus 2006 síoktató*** 2007 a koreai demo-csapat tagja
Dudás Ferenc 1994 óta járok SMSZ táborokba. Másodszori nekifutásra 1996-ban tettem először sikeres IVSI vizsgát, melyet 2004-ben megismételtem. Az SMSZ által szervezett továbbképző táborok zömén részt veszek, így sok SMSZ taggal vagyok személyes ismeretségben. Korábban ezekbe a táborokba Elan tesztléceket is szállítottam, amelyekre érdekes módon az utóbbi időben már nincs igény (valószínűleg már mindenki TOP léccel sízik, így márkánként 1-3 tipus jöhetne szóba). Nagy megtiszteltetésemre az elmúlt 4 évre az elnökség tagjai sorába választottatok, melyet ezúton is köszönök! Sajnos már nem tartozom a fiatalabbak közé, de ha ismét bizalmat kapok, szivesen segítem még egy cikluson keresztül az SMSZ elnökség munkáját. Aki ismer, tudja, hogy sítudásom nem \"veszélyezteti\" a DEMO csapat tagjait, de lelkesedésem, szervezőkészségem talán segítheti (az elmúlt ciklusban egyedüli vidékiként) a következő 4 év munkáját. Célkitűzésem lenne - az érvényes licenc-szel rendelkező síoktatók fényképes nyivántartása-megjelenítése az SMSZ honlapján, - a tagnyilvántartás-tagdíjfizetés figyelemmel kisérése-ösztönzése, - a nyitott továbbképző táborok népszerüsítése, az eddiginél is jobb informálása, márkaképviseletek megjelenítése, - az SMSZ propagálásának, megismertetésének további szervezése (a\"miért legyek én SMSZ tag ?\" kérdés kifejtése), - a tagság igényeinek, javaslatainak összegyüjtése, ezek képviselete az elnökségben, - leköszönő elnökünk ötletének megvalósítása, mely szerint létre kellene hozni egy senior és egy női DEMO\" csapatot! Szerintünk ennek nagy népszerűsége lenhetne bel- és külföldön egyaránt! Kecskemét, 2007.május 10. Dudás Ferenc
Pásztory Gábor: 1994-1998 főiskolai hallgató (testnevelés-rekreáció szak, Eötvös Lóránt Tudományegyetem Tanárképző Főiskolai Kar) 1998 ISE-tanfolyam 1998 vadvizi kajakoktató minősítés (Szlovákia, ww3) 1998 Magyar Rafting Bajnokság - 2. hely 1999 demonstrátor (Kanyarvarázs című oktatófilm) 1999 síoktató* képesítés 1999 Hochkar osztrák testnevelői továbbképzés 2001 síoktató** képesítés 2001 telepített síoktató (Sella Nevea, Olaszország) 2002-től demonstrátor (Hungarian Snowsport Demo Team) 2002 síoktató (Lavina sí-suli) 2002 magyar raft túravezető képesítés 2004 Hintertux ISK-konferencia 2005 osztrák raft túravezető képesítés 2005-től síiskola-vezető (Lavina sí-suli) 2005 demonstrátor (Cartving mindenkinek című film) 2005 Hintertux ISK-konferencia 2007 a koreai demo-csapat tagja
Polacskó Dániel: 1997 nemzetközi síoktató 2000 vezetőoktató aspiráns 2001 democsapat-tag aspiráns 2001 diploma (Idegenforgalmi Főiskola) 2002 nemzetközi továbbképzés (Hochkar) 2002 International Ski Kollokvium (Hintertux) 2003 demonstrátor (Hungarian Snowsport Demo Team) 2003 International Ski Kollokvium (Hintertux) 2004 International Ski Kollokvium (Hintertux) 2005 vezető oktató 2005 nemzetközi továbbképzés (Mölltal) 2006 csapatvezető (SMSZ Demo Utánpótlás Program) 2007 a koreai demo-csapat tagja
Ozsváth Miklós: 1984-1988 középiskolai testnevelő tanár, sí szakképzés (Testnevelési Egyetem) 1987-1988 segédedző (BKV Előre SE Sí Szakosztály) 1988-1996 testnevelő tanár, informatika tanár (ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskola) 1994 szakedző sí sportágban (Testnevelési Egyetem) 1993 IVSI Ski-Instruktor International (Síoktatók Magyarországi Szövetsége, Murau) 1997 vezető síoktató (Síoktatók Magyarországi Szövetsége) 1997 Szakmai Bizottság tagja (Síoktatók Magyarországi Szövetsége) 1998 elnökségi tag (Síoktatók Magyarországi Szövetsége) 2002-2003 csapatigazgató, edző (Hungarian Snowsport Demo Team) 2003 elnökhelyettes, szakmai vezető (Síoktatók Magyarországi Szövetsége) 2003 csapatvezető (Hungarian Snowsport Demo Team) 2003 Oktatási és Képzési Bizottság tagja (Internationaler Verband für Snowsport-Instruktoren) 2004 szakmai vezető (Testnevelési Egyetem Továbbképző Intézet, síoktatói tanfolyam) 2005 Schulschi Begleitlehrer (Pädagogisches Institut des Bundes in Niederösterreich, Hochkar) 2005 kiképző oktató (Pädagogisches Institut des Bundes in Niederösterreich) 2006 főtitkár (Magyar Sí Szövetség) 2007 a koreai demo-csapat felelős felkészítője
Tettamanti Gábor: 1991 külföldi munka, a pénzt síelésre költi 1991 magánúton sít oktat 1991 telepített oktató (Sappada, Olaszország) 1992 telepített oktató (Briançon, Franciaroszág) 1993 idegenforgalmi technikus, idegenvezető (Idegenforgalmi Középiskola) 1994 nemzetközi síoktatói diploma (IVSI), síedző 1995-től résztvevő, oktató (nemzetközi továbbképzések, workshopok) 1997 teniszoktató 1998 Magyar Rafting Bajnokság - 2. hely 1998 főiskolai diploma, testnevelés-rekreáció szak (Eötvös Loránd Tudományegyetem) 1999 vezető oktató (Síoktatók Magyarországi Szövetsége) 2001-től demonstrátor (Hungarian Snowsport Demo Team) 2001 magyar raft túravezető képesítés 2003 elnökségi tag (Síoktatók Magyarországi Szövetsége) 2003 Crans Montana Intersi Kongresszus 2004 szerző, demonstrátor (A sízés +3 könyv) 2005 demonstrátor (Carving mindenkinek síoktató film) 2007 a koreai demo-csapat tagja
További jelöltek küldik életrajzi kivonatukat, hamarosan jelentkezem, de várom aktivitásotokat a fórumban!
|
|
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
Makai Gábor
Newbie
|
 |
« Válasz #1 Dátum: 2007 Május 12., 04:47:27 » |
|
Sziasztok!
Kezdeném azzal, hogy nem tudom én vagyok-e a legalkalmasabb személy az első kérdés feltevésére, de mivel nem látok óriás aktivitást, és azért május 30 nincs olyan messze, talán másokat is mozgató, csak éppen bátorságot nem vevő kérdések fogalmazódtak meg bennem olvasva az önéletrajzokat.
Mindenek előtt azonban őszinte elismerésem, és minden tiszteletem azoké, akik voltak/lesznek elnökségi tagok, hiszen elvileg értünk és miattunk tesznek valamit, kiemelve természetesen közülük is leköszönő elnökünket! Mellesleg megjegyezném, ha valaki nem ismeri el munkájukat, és bírálja őket a 4 éves ciklus alatt, hát most ha jól gondolom itt a lehetőség, talán lehet még jelentkezni, és ne a következő szezonban a pultot támasztva \"érveljen\" nagyokat...
Ugyanakkor, hogy olyan döntést hozhassunk, ami megalapozottnak mondható (ehhez talán egy önéletrajz, bár sokat mondhat, kevésnek tűnik), megköszönném ha néhány kérdést (akár külön-külön) kifejtenének nekünk az egyes régi/új pályázók. Felsorolás jellegű, hogy egységesen lehessen megválaszolni, így összehasonlítani is.
1. Mi az oka annak, hogy valaki elnökségi tag szeretne lenni/maradni? Hiszen ha jól tudom, nem ez a legjobban fizető pozíció, szinte csak tenni kell, ráadásul másokért... Tehát mi az ok nálatok???
2. A régi tagokhoz: konkrétan mit végzett el az elmúlt ciklusban (azaz mit tett az SMSZ-ért), akár tényszerűen felsorolva a fontosabb részeket, feladatokat, és mi az amit nem tudott valamiért megvalósítani, pedig szerette volna. Ez a kérdés is inkább annak köszönhető, hogy járva a táborokat, nekem sem teljesen tiszta mindenkinek a szerepe (persze nem is feltétlenül kell, hogy az legyen általában), de most választanunk kell, és jó lenne, ha az eddigi eredményeket is láthatnánk, összevethetnénk a választásnál.
3. Mit gondol magáról az SMSZ szerepéről? Erre a kérdésre számos embernek még ma sincs a tagok közül átgondolt és egyértelmű válasza mármint, hogy mi is az SMSZ szerepe, miért működik...
4. Természetesen a régi tagoktól és az új jelöltektől is érdekes lehet a jövő, azaz mik a célok, és azt konkrétan hogyan szeretné megvalósítani (főleg ez utóbbi az érdekes, hiszen kitűzni könnyebb, mint megvalósítani). Csak, hogy mire gondolok: Az egyik önéletrajzban olvastam pl. a fényképes regisztrációt (melyet halkan jegyeznék meg, már évek óta mi is keresünk, ergo eddig miért is nem sikerült kivitelezni), és ha végre valaki elszánta rá magát, hogyan is fog megvalósulni.
Természetesen senkit nem szeretnék megbántani, távol álljon tőlem, de minél több az info, annál könnyebb támogatni vagy elutasítani valakit, hiszen ha minden igaz, nekünk kell majd a végén feltenni értetek a kezünket.
Üdv, Makai Gábor
|
|
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
Tettamanti Gábor
Elnökség
Newbie
|
 |
« Válasz #2 Dátum: 2007 Május 13., 08:16:49 » |
|
Szia Gábor!
Örömmel vettem, hogy van érdeklődő az elnökválasztással kapcsolatban. Remélem mást is érdekel a téma. Bár nem vagyok a szavak embere, de azért megpróbálok erre a néhány pontra válaszolni.
1. Nem tudom igazán érdekhez kapcsolni, hogy miért szeretnék az elnökségbe bekerülni. Az utóbbi 4 évben sokszor gondoltam azt, hogy az ott eltöltött időt inkább a családomra kellene szánni, de amikor a Toncsi felhívott, hogy vállalom-e a jelöltséget, igent mondtam. Azt hiszem ez belülről jött, és kapcsolódik a sízés iránti szeretetemhez.
2. Amikor erről a kérdésről elkezdtem gondolkodni, hirtelen nem tudtam rá a választ. Meg sem érdemlem, hogy beválasztottak? De aztán átgondoltam az utóbbi 4 évet, és rájöttem , hogy nem telt el úgy hét, hogy ne beszéltem volna valakivel, vagy tettem volna valamit a SÍZÉS érdekében. A teljesség igénye nékül, felsorolok néhányat: - Szakmai bizottsági tagként a tematika, az oktatói képzés fejlesztése. - Pályázati anyag összeállítása, megírása pénzszerzés céljából. - Az oktatói formaruha programm lebonyolítása. - Demo csapat felszerelésinek, szervezése, beszerzése, lebonyolítása. - A Szövettségi pecsét, bélyeg készítése a tagsági igazolványba. - How-shown való megjelenésben aktív segítségnyújtás. - Éves tábori programok létrehozásában segítségnyújtás. - A gyakorlati és elméleti oktatóképzésban való aktív részvétel.
Nem vagyok teljes mértékben megelégedve az elvégzett munka mennyiségével, biztos lehetett volna többet tenni, de itt a következő 4 év!
3. Számomra erre a kérdésre a válasz egyértelmű: a hazai síkultúra képviselete, fejlesztése. Kicsit talán banálisnak tűnik a válsz de ebbe nagyon sok minden beletartozik: oktatók képviselete; oktatóképzés- fejlesztés; hazánkaban a megjelenés; külföldi szervezeti képviselet, megjelenés; stb.
4. Nem akarok pontokat felsorolni, mint ahogy a politikusok teszik választási kanpányuk során, és aztán leshetjük, hogy mindezekből mi valósúl meg. Tennivalók, célok mindik vannak egy szövettség életében, ezeket a tudásomhoz mérten a legjobban elvégezni, mint ahogyan azokat megróbáltam eddig is. A működéshez, fejlődéshez sok minden kapcsolódik, és ezeket a feladatokat az SMSZ Elnőkségén belül megpróbáljuk megvalósítani. Célok a jövőre: dolgotzni a sísportért.
Remélem azért kaptál választ a kérdéseidre.
Üdvözlettel, Tettamanti Gábor
|
|
|
|
|
Naplózva
|
tetta
|
|
|
Pásztory Gábor
Elnökség
Newbie
|
 |
« Válasz #3 Dátum: 2007 Május 15., 04:02:29 » |
|
Szia Gábor ill. akik figyelik a fórumot!
Leveledet olvasva én is megszólított lettem, ezért leírom gondolataimat.
1.Két olyan ember keresett meg az elnökségi jelöltséggel kapcsolatban, mely önmagában is azt jelentheti számomra, tudnék hasznos lenni az elnökség soraiban.Az ott lévő embereket nagyon jól ismerem és véleményem szerint nagyon hatékonyan tudnánk együtt dolgozni, mely csakis előbbre vihetné az SMSZ munkáját. A sízés az életem egyik része talán így még jobbá tudom tenni. Elnökségi tagnak lenni nem azt jelenti, hogy másokért dolgozunk,hanem magunkért!
2.Nem biztos, hogy eddigi munkámért kaptam felkérést, lehet hogy csak körvonalazódik valami. Mindenesetre, ha utánagondolok azért vállaltam részt a tevékenységekből.\'99-től én koordináltam az SMSZ kapruni táborait,rengeteg levelezést és telefonálást bonyolítottam, jelvényeket intéztem...Ezek lehet,hogy apróságok,de abban az időben ennyit tudtam vállalni a családom és egyébb munkáim mellett.
3.Mit gondolok az SMSZ szerepéről? Számomra ez egyértelmű.Ahhoz, hogy egy szakma egységes lehessen, lenni kell egy szervezetnek, amely összefogja.
4.A rengeteg teendő közül természetesen választani kell nagyobb irányvonalakat és elsődlegesen ezeket megoldani.Az elnökség majd első gyűlésén ezt remélhetőleg meg is teszi. Egy azonban egészen biztos:Amennyiben nem lesz belőlem elnökségi tag, abban az esetben is hasonló tenniakarással vetem bele magam az elkövetkezendő 4 évbe.
Üdvözlettel Pásztory Gábor
|
|
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
Dosek Ágoston
Newbie
|
 |
« Válasz #4 Dátum: 2007 Május 16., 09:28:03 » |
|
Kedves Kollégák! Alábbiakban küldök még további két anyagot a jelölőbizottsághoz érkezett szakmai önéletrajzokból! Üdvözlettel Dosek Ágoston Íme: Név: Béki Piroska Születési hely, idő: Budapest, 1974. október 01. E-mail: bekipiro@freestart.huTanulmányok: 1989-1993 II. Rákóczi Ferenc Gimnázium 1993-1994 Síoktatói tanfolyam, ELTE Budapest 1994-1997 Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Főiskola Idegenvezető, hostess és idegenforgalmi aszisztens 1997-1999 Tartományi síoktatói tanfolyam, Austria (Landesskilehrerin) 1999-2004 Kodolányi János Főiskola, Székesfehérvár Közgazdász, Idegenforgalmi és szalloda szak 2002-2006 TF, Testnevelési Egyetem, Szakedző 2006- TF, Testnevelési Egyetem, Rekreátor 2006- TF, Testnevelési Egyetem, Testnevelő tanár Nyelvtudás: Angol: közép fokú szakmaival bővített C típus Német : közép fokú szakmaival bővített C típus Szakmai tapasztalatok: 1980 Gyerek síversenyző OSC 1994- Síoktató SMSZ, TFTI, Utazási irodák szervezésében 1996- Intersí csapattag, 3 sikeres intersí fellépés (1999, 2003, 2007) 1999- Vezető síoktató, kiképző 2004- SMSZ elnökségi tag 2006- ***-os síokató Leírás: 1993. óta rendszeresen oktatok felnőtteket, gyerekeket egyaránt. Továbbképzéseket, vizsgákat, koordinációkat bonyolítunk le a kiképző, vezető oktatói csapattal, illetve a TFTI megbízásából. Továbbá tagja vagyok az SMSZ válogatott demócsapatának, Intersí felkészülési táborokon veszek részt a többi csapattaggal együtt, amik nyitottak a nagyközönség előtt, és közösen visszük az érdeklődőket fél napokra kötött programok keretein belül, melyek oktatással egybekötöttek. Az SMSZ elnökségében aktív szerepet vállaltam ezalatt a 4 év alatt remélve, hogy ha lassan is, de biztosan törjük az utat a magyar síért, a síoktatásügyért. Ezt bizonyítja az a tény is, hogy Magyarország elnyerte felvételét az ISIA tagok közé és az Intersi kongresszusokon elnyertük a nemzetek elismerését felkészült fellépésünkkel, mind szakmai, mind gyakorlati produkcióinkkal. Demeter Antal - Biológia, testnevelés, gyógytestnevelés szakos tanár, okl. közoktatási vezető, (igazgató) - Országos közoktatási és akkreditációs szakértő 1980- Folyamatos síoktatói tevékenység 1982. Sí segédedző 1985-1989. Magyar-steiermarki síoktatóképző tanfolyam 1989. SMSZ alapító tagja 1993. IVSI Ski-Instruktor Internacional 1997-2004. Internacionales Ski-Kolloquium (ISK) 1998- Vezető síoktató (SMSZ) 1998- ISE ügyvezető alelnök 1999- Elnökségi tag (SMSZ) 1999- Szakmai Bizottság tagja (SMSZ) 2000- Akkr. tanártovábbképzés programfelelős (ISE) 2002. „A síoktatás tematikája” módsz. füzet szerk. biz. tagja 2004. Síoktató** Demeter Antal - Biológia, testnevelés, gyógytestnevelés szakos tanár, okl. közoktatási vezető, (igazgató) - Országos közoktatási és akkreditációs szakértő 1980- Folyamatos síoktatói tevékenység 1982. Sí segédedző 1985-1989. Magyar-steiermarki síoktatóképző tanfolyam 1989. SMSZ alapító tagja 1993. IVSI Ski-Instruktor Internacional 1997-2004. Internacionales Ski-Kolloquium (ISK) 1998- Vezető síoktató (SMSZ) 1998- ISE ügyvezető alelnök 1999- Elnökségi tag (SMSZ) 1999- Szakmai Bizottság tagja (SMSZ) 2000- Akkr. tanártovábbképzés programfelelős (ISE) 2002. „A síoktatás tematikája” módsz. füzet szerk. biz. tagja 2004. Síoktató**
|
|
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
Dudas Ferenc
Elnökség
Newbie
|
 |
« Válasz #5 Dátum: 2007 Május 18., 06:32:15 » |
|
Sziasztok!
Gábor által feltett kérdések jogosak, ugyanakkor érdekes módon újszerűek is az SMSZ elmúlt 3 ciklusának választási procedúrájában! Szerintem is kell \"választási beszédeket\" tartani, hisz a tagok valóban keveset tudhatnak az elnökség munkájáról. Ez sok esetben hosszadalmas és \"kifelé\" érdektelen tevékenység, hiszen nyilvántartások készítése, egyesület lévén a vonatkozó jelentések- beszámolók készítése, pályázatok, IVSI-ISIA tagsággal járó kötelezettségek stb. elkészítése nem tartozik a látványos feladatok közé. Látványos viszont a továbbképző táborok szervezettsége, az ott végzett szakmai munka, mely rögtön felveti a \"miért legyek én SMSZ tag\" kérdést, \"miért éri ez meg nekem\"? A táborok létszámai igazolni látszanak (80-120 fő) a szakmai munkát, mégha 3 évente ez kötelező is. Sok olyan oktatóval találkoztam, aki igencsak rácsodálkozott a 3 év alatti fejlődésre-csak 3 évente jött, ez bizony már kevésnek bizonyulhat... A kérdésekre: 1. Anyagilag biztosan nem éri meg, hisz csaknem minden táborban ott lenni nem kevés pénzbe kerül, vidékiként a közlekedés sem... Elnökségi tagságom előtt tetszett a nyüzsgés, a sok új információ- úgy éreztem-érzem,szervezési tapasztalataimmal, ismeretségeimmel segíteni tudom a háttérmunkát is. 2.Ez meglehetősen nehéz kérdés,hisz csapatmunkából magamnak tulajdonítani valamit...,hát nem könnyű! Talán a táborok nyitottabbá tétele-szervezettsége, az egy kicsit (jogosan) megkifogásolt oktatómegjelenés a honlapon, a tagok észrevételeinek közvetítése az elnökség felé.Én inkább a konkrét szakmai munkán kívüli ötleteimmel próbáltam segíteni. 3.Ennek a kérdésnek valóban nagyobb nyilvánosságot kellene adni, akadálya elsősorban a pénz...Szakmailag véleményem szerint csaknem kifogástalan, melyet elsősorban a nemzetközi megitélés tanusíthat (persze ez elsősorban a demo csapatunk helytállásának köszönhető). A tagság felé azért van válaszunk a \"mért legyek én SMSZ tag\" kérdésre, ezt viszont nehéz mindenkinek személyesen továbbítani (annak is ,aki nem tud erről). 4.Céljaimat a bemutatkozásnál felsoroltam, melyet meg kell toldani az itteni 3. pontban leírtakkal.Ez azonban minden leendő elnökségi tag kiemelt feladata lesz, persze ehhez a tagjaink síberkekben való megjelenése is javító tényező lehet.
Dudás Ferenc, alias Dudi
|
|
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
Polacsko Dani
Elnökség
Newbie
|
 |
« Válasz #6 Dátum: 2007 Május 18., 07:34:14 » |
|
Tistelt Tagság:) , Kedves Gábor:P ! Először is köszönettel tartozom Ozsi Mikinek az elnökségbe való jelölésért. Számos síoktató kolléga ismeri az SMSZ-szel kapcsolatos aktivitásomat, tevékenységemet, tenniakarásomat, és persze csöndesnek-nyugodtnak nem mondható természetemet:evil: . Mégis szeretnék néhány plusz információval szolgálni magamról, amit fontosnak tartok a motivációim és habitusom megértése szempontjából. Szerencsés helyzetemnek köszönhetően, \"családi örökségként\", már gyermekkoromban, megismerkedhettem a sí szakmai oldalával és a magyar síoktatásüggyel. Édesapám (aki még ma is aktív első-generációs kiképző-oktató) már kiskoromban elvitt magával néhány kiképző táborba, így a síoktató szakmával, és annak folyamatos átalakulásával, fejlődésével, ill. a síoktató kollégák nagy részével közvetlen közelről ismerkedhettem meg. A mintaadó családfő 16 évet dolgozott az SMSZ-ben az elnökség tagjaként, így a szervezet működését, feladait, problémáit belülről ismerhettem meg. Közvetlen (tevékeny) kapcsolatom az egyesülettel a 2000-ben a 2003-as Interski kongresszusra való felkészüléssel kezdődött. Ezzel párhuzamosan indultam el a kiképző-oktatóvá válás rögös útján. Az elmúlt 4 éves ciklusban sokat dolgoztam az SMSZ, és a síoktatás-ügy előmozdítása érdekében. A teljesség igénye nélkül: részvétel a hazai síoktató-képzésben, az SMSZ képviselete több nemzetközi eseményen, az Uánpótlás Program kidolgozása és lebonyolítása, SMSZ táborok (demo, koordináció) szervezése, lebonyolítása, a 2006-os Hó-show projekt megtervezése, kidolgozása és koordinálása, a 2007-es Interski kongresszusra adminisztratív, szakmai és tárgyi oldalról való felkészülés és előkészületekben való aktív részvétel. Az SMSZ szerepét (és jövőképét) talán egy kicsit sajátosan látom. A sísport mai helyzetéből világosan látszik, hogy a Síszövetség, kapacitás hiányából kifolyólag, nem kíván, és nem tud foglalkozni a sí-tömegsporttal. Ennek következtében ez a feladat az SMSZ-re hárul, így véleményem szerint nekünk síoktatóknak kell a sportág népszerűsítésével és átfogó fejlesztésével foglalkozni. Ma szerintem ez a legfontosabb feladata az egyesületnek, ugyanis a sí tömegbázisa nélkül a kamarai jellegű érdekképviseleti működés jelentősségét veszti. Természetesen emellett nem szabad figyelmen kívül hagynunk a külföldön (elsősorban az EU-ban) kialakuló speciális, a sportágra vonatkozó szabályozás kialakulását. Hollandia és Lengyelország mellett csak Magyarország marad, akiknek érdekükben áll a síoktatás minél szélesebb körű nemzetközi szabályozásának előmozdítása, ezért elsősorban ezeknek az országoknak (azaz nekünk) kell az ügyben aktivizálni magunkat. A fenti fő feladatok tulajdonképpeni kötelező feltétele egy átfogó, nyílt, minőségi magyar sí- és síoktatás-arculat kiépítése mind Magyarországon és a nemzetközi színtéren. Én ennek az álomnak a megvolósításáért szertnék \"harcolni\", és ehhez kérem a tisztelt tagság támogatását. Köszönettel, Polacskó Dani:woohoo: Szerkesztette: admin, Időpont: 2007-05-25 05:40
|
|
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
|
Ozsi
Vendég
|
 |
« Válasz #7 Dátum: 2007 Május 19., 04:54:21 » |
|
Kedves Sporttársak! Örülök Gábor kérdéseinek, mert bár nehezen veszi rá az ember magát ilyen jellegű írásos munkákra, de mégis igen hasznos, mert rendszerbe tereli a gondolatait. És azért is örülök, mert nagyon pontosan megfogalmazta a legfontosabb kérdéseket. Lássuk a válaszaimat, pontonként! makarszkai írta:: 1. Mi az oka annak, hogy valaki elnökségi tag szeretne lenni/maradni? Hiszen ha jól tudom, nem ez a legjobban fizető pozíció, szinte csak tenni kell, ráadásul másokért... Tehát mi az ok nálatok???
Ezen én is sokat gondokozom. Tán ez a legnyilvánvalóbb bizonyítéka annak, hogy nem vagyok normális...B) Normális emberek az életüknek ebben a szakaszában az egzisztenciájukat alapozzák meg, én meg egy erős \"kedvtelésre\" fordítom a szabadidőmet, meg a munkaidőm egy részét is... Egyébként meg: [ul] [li]mert szeretem a sízést;[/li] [li]mert annak a munkának a nagy része, amelyet az elnökségben végzek, érdekel;[/li] [li]mert felelősséget érzek az SMSZ és a síoktatásügy dolgai iránt[/li] [li]mert úgy érzem, jó úton haladunk, és jól esik, hogy ebben a feladatban szükség van rám;[/li] [li]és még nyilván sok minden, ami nem jut eszembe, vagy nem tudom megfogalmazni.[/li] [/ul] makarszkai írta:: 2. A régi tagokhoz: konkrétan mit végzett el az elmúlt ciklusban (azaz mit tett az SMSZ-ért), akár tényszerűen felsorolva a fontosabb részeket, feladatokat, és mi az amit nem tudott valamiért megvalósítani, pedig szerette volna. Ez a kérdés is inkább annak köszönhető, hogy járva a táborokat, nekem sem teljesen tiszta mindenkinek a szerepe (persze nem is feltétlenül kell, hogy az legyen általában), de most választanunk kell, és jó lenne, ha az eddigi eredményeket is láthatnánk, összevethetnénk a választásnál.
Erre a kérdésre válaszolok a legkevésbé szívesen. Úgy érzem, hogy nagyon sok energiát fordítok a síoktatásügyre (tán túl sokat is...), de felsorolva kérkedésnek tűnhet, márpedig valóban nem azért dolgozom, hogy elismerést vívjak ki vele (a hibákról és a mulasztásokról meg ne is beszéljünk!). Az elnökségi feladatköröket tekintve az én területem a szakmai kérdések felügyelete, irányítása, kapcsolattartás a szakmai bizottsággal. Ezekben a munkákban nagyon sok segítséget kapok a szakmai bizottságtól különösen Toncsitól, de számos dolgot nekem kell elvégezni. Ezekhez a (közös és egyéni) feladatokhoz tartozik pl.: [ul] [li]Az oktatási rendszer felépítésének kidolgozása és folyamatos gondozása (Az ISIA-ba való felvételünknek ez képezte az egyik pillérét)[/li] [li]Az oktatóképzés felügyelete: [/li] [li]a szakelméleti és gyakorlati programok összeállítása, az oktatók megszervezése és beosztása;[/li] [li]a konkrét lebonyolítás, irányítás, adott esetben a helyszíni koordinálás, esetleg gyors döntések meghozatala;[/li] [li]az szakanyagok összeállítása, egységesítése és összegyűjtése; [/li] [li]az SMSZ hatáskörébe tartozó képzés adminisztrálása;[/li] [li]kapcsolattartás a TFTI-vel stb.[/li] [/ul] Ezen feladatok kapcsán eredménynek értékelem, hogy az ISIA elfogadta a képzési rendszerünket, és ez az akkor csak papíron létező rendszer ma már működik. Sikerült nagymértékben előre lépni a képzések adminisztrációjában: bevezettük a síoktatói tanulmányi naplót (ezt is én terveztem, és a nyomdai kivitelezést is én intéztem), és az egyes modulokon való részvétel és a modulok eredménye bekerülhet a számítógépes tagnyilvántartásba. Ennek kapcsán merült fel az SMSZ admnisztráció problémaköre. Évekig küzdöttünk azzal, hogy nagyon nehézkes, kézi nyilvántartásaink voltak, amelyekből nehéz volt információkhoz jutni, nem tették lehetővé nyilvánosan közzétehető oktatói névsor készítését stb., és ráadásul nyilvánvaló volt, hogy ezekkel a nyilvántartásokkal nem lehet kézben tartani a háromszintű oktatóképzést. Végül kb. két évvel ezelőtt írtam egy tagnyilvántartó programot, amely a tagok adataink kívül tárolni tudja a befizetéseket, a továbbképzéseket (így egyértelműen meghatározza, hogy mely oktatóknak van működési engedélye (licenc), tárolja, hogy az oktató melyik szintű képzésre iratkozott be, mely modulokat teljesítette stb. Ez a program helyezi fel egy gombnyomásra a síoktatói listát az internetre (és ezért van az, hogy ha valaki nem jelenik meg ott, akkor valami elmaradása lehet a program szerint, amit tisztázni kell Erzsivel, hogy újra megjelenjen az oktatói névsorban...) És ha már az okttatói névsor szóbe került: én foglalkozom az SMSZ internetes megjelenésével, az előző és a mostani honlapot is én terveztem és készítettem. A honlap és a tagnyilvántartó program között félautomatikus kapcsolatot létesítettem, így akinek lejár a működési engedélye szinte azonnal lekerül a listáról, és akinek pedig \"rendeződik a szénája\", hasonlóan szinte naprakészen (azaz aszerint, hogy mikor kerül Erzsi gépe internetközelbe...) felkerül a listára. A fényképes oktatói lista - amelyről előzőleg többször olvashattunk - kicsit több ráfordítást jelentene, egyelőre még keresem rá a műszaki megoldást, ezért még egy ideig elégedjünk meg a már hosszabb ideje működő fénykép nélküli, de az elérhetőségeket tartalmazó listával. Az internet mellett nálam kötöttek ki az SMSZ címére érkező emailek is. Mivel azonban új szolgáltatóhoz költöztünk, reményeim ez meg fog változni, és a jövőben az elnökség többi tagjának is lehetősége lesz a levelek olvasására (és megválaszolására). Számomra talán a legterhesebb feladat a táborok szervezése volt. Egyrészt azért, mert ez távol áll tőlem; másrészt azért mert fontosabb szakmai kérdésektől vagy a magánéletemtől és a megélhetésemtől vette el az időt; harmadrészt mert nem is tudtam a magamtól elvárt színvonalon elvégezni ezeket a feladatokat; negyedrészt mert ez tipikusan olyan feladat, amelyet más is hasonló sikerrel átvehetne. De a gyakorlatban - talán mert a szakmai szempontból úgyis kellett foglalkoznom a táborokkal, talán azért mert ha nem végzem el ezeket a munkákat, nem lesznek készen) - a néhány eset kivételével a legtöbb tábor esetében a szakmai munkán kívül elvégeztem [ul] [li]a kalkulációt;[/li] [li]a kiírást, meghirdetést;[/li] [li]a kapcsolattartást az irodával;[/li] [li]a liftjegylisták továbbítását az iroda és János között (pecsételés, aláírás sb.);[/li] [li]az utazók esetleg összervezéséen való segítséget;[/li] [li]a tábor gyakorlati lebonyolításának egy részét;[/li] [li]a tábor utáni adminisztratív teendőket stb.[/li] [/ul] Szerencsére a vezető oktatók és a demonstrátorok közül voltak néhányan, akik segítettek ezekben a munkákban (pl. Béki Piri nélkül még mindig nem zártuk volna le a tavalyi koordináció utómunkáit). És persze ezen kívül egy töredéknyit átvettem János hatalmas feladatvállalásából a nemzetközi kapcsolatok terén (persze ezen a területen Egri Kati nyomába sem érhetek...) E területen a lefontosabb konkrét tevékenységeim a PINÖ-vel való kapcsolattartásban, az IVSI képzési és oktatási bizottságában történnek. Nagyon fontosnak tartom, hogy az Interski-kongresszuson az ISIA azon törekvése ellen szavaztunk, hogy kiszorítsák Európából a nem alpesi nemzetek oktatóit, és ezáltal elindult egy konzultáció köztünk és az ilyen törekvéseket támogató országok között. makarszkai írta:: 3. Mit gondol magáról az SMSZ szerepéről? Erre a kérdésre számos embernek még ma sincs a tagok közül átgondolt és egyértelmű válasza mármint, hogy mi is az SMSZ szerepe, miért működik...
Az SMSZ szerepéről egyre határozottabb elképzelésem van, amely nyilván egyetértőleg magában foglalja az összes véleményt. Az SMSZ feladata és felelőssége szerintem: [ul] [li]a síoktatók szakmai és sítudásának közelítése az optimálishoz;[/li] [li]ezáltal a síoktatás tekintélyének és hitelességének (és eladhatóságának) erősítése;[/li] [li]a síoktatóképzés színvonalának javítása és védelme;[/li] [li]a síoktatók érdekeinek és eladhatóságának képviselete itthon és külföldön[/li] [li]a sísport arculatának kialakítása és közismertté tétele stb.[/li] [/ul] makarszkai írta:: 4. Természetesen a régi tagoktól és az új jelöltektől is érdekes lehet a jövő, azaz mik a célok, és azt konkrétan hogyan szeretné megvalósítani (főleg ez utóbbi az érdekes, hiszen kitűzni könnyebb, mint megvalósítani). Csak, hogy mire gondolok: Az egyik önéletrajzban olvastam pl. a fényképes regisztrációt (melyet halkan jegyeznék meg, már évek óta mi is keresünk, ergo eddig miért is nem sikerült kivitelezni), és ha végre valaki elszánta rá magát, hogyan is fog megvalósulni.
És újra a fényképes regisztráció... :silly: (Műszakilag: kellene a honlapon egy olyan adatbázis-kezelő programot írni, amely képes fényképeket is megmutatni. Mert a most használt ilyen célú komponens pillantnyilag nem alkalmas erre. Arra meg még nem volt időm, hogy megírjak egy ilyent. Persze fel lehetne tölteni a honlapra egy statikus fényképes listát, de az meg honnét tudná, hogy ki fizetett be Erzsinél, vagy kinek járt le a továbbképzése? Egyébként magába a tagnyilvántartó programba be lehetne vinni a fényképeket, ezt ugyanis beleírtam... Egyébként meg: tegye fel a kezét, aki leadott elektronikus formában fényképet az SMSZ-nek! Akkor meg mit tegyünk fel?  ) Szóval: Én elégedett leszek, ha a most jelentkező feladatokat meg tudjuk oldani. Ha János a jövőben valóban hátrébb vonul, óriási munkapotenciál esik ki, amelyet nem tudom, hogyan tudunk pótolni. Nem új feladatokon töröm a fejemet, hanem a meglévők ellátásán... A következő ciklusban az elnökség tagjainak sokkal többet kell dolgozniuk, mint eddig. Nem elég ötleteket hozni, hogy mit csináljon az elnökség többi tagja: csak olyan ötletekre van szükség, amelyekre van erőforrás is. Szeretném, ha a most nagyon sikeresnek tűnő háromszintű képzési rendszer továbbfejlődne, a jövőben is ilyen szép számban képeznék tovább magukat a síoktatók. Szeretném, hogy a németül nem beszélőknek is meg tudnánk szervezni a lavina-biztonság tábort (alpinkurs). Nagyon szeretném, ha okos kompromisszumokkal el tudnánk érni, hogy értelmes feltétekké szelídüljenek a mostani törekvések, amelyek nehéz helyzetbe hozhatják a magyar oktatókat. Sok tennivaló van még az adminisztráció kapcsán: egyértelmű, hogy mivel a táborokkal, rendezvényekkel kapcsolatos feladatokat kényszerűségből, \"másodállásban\" én végeztem, ezeket nem a kellő alapossággal végeztük el. Ki kell jelölni, hogy az elnökség mely tagjainak lesz ez a feladata, és nekik pedig az eddigiekkel ellentétben valóban alaposan kell elvégezniük ezeket a munkákat. Végül nézzétek el, hogy ilyen hosszan válaszoltam: nekem valóba ennyire fontos a síoktatás ügye. És azt is nézzétek el, hogy sok minden kimaradt: sajnos a mindennapokban is ennyire sokminden marad ki a túl sok rám háruló feladat miatt. Üdv: Ozsi Szerkesztette: Ozsi, Időpont: 2007-05-19 05:55 Szerkesztette: Ozsi, Időpont: 2007-05-19 05:56
|
|
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
danila
Newbie
|
 |
« Válasz #8 Dátum: 2007 Május 22., 05:38:09 » |
|
Kérdések az SMSZ jövőbeni vezetőségéhez: 1. Kíváncsi lennék arra, hogy a jelöltek közül van-e olyan személy, aki a különböző táborok, továbbképzések kapcsán gondol-e bármilyen, a kisebb pénzű tagok számára is elérhető, költségcsökkentő megoldásokra? 2. Van-e bárkinek is ötlete arra, hogy egy 80-120 fős táborba miért nem lehet buszos szállítást szervezni, ami sokkal költségkímélőbb lehetne a résztvevők számára? 3. Van-e olyan jelölt, aki tábort tudna szervezni anélkül, hogy utazási irodát is bevonjon a szervezésbe? Az SMSZ önmagában nem elég nagy ahhoz, hogy egy 80-120 fős csapattal egy üzleti, kedvezményeket kiharcoló tárgyalásnál kellő árkedvezményt kapjon? Az SMSZ önmagában nem elég nagy név ehhez Európa sípályáin? Az SMSZ tagjai között nincs olyan ember, aki egy minimális honoráriumért(pl. tagdíj-elengedés, ingyenes oktatás 1x egy évben a táborok valamelyikében, stb.) mindezt elintézné? 4. Van-e terve valakinek arra, hogy néha közelebb kerüljenek a táborok (legalább akkor, amikor nem kell kimondottan gleccseren keresgélni a havat, Bp.-től 6-800km-re)? 5. Felmerült-e bárkiben is annak a lehetősége, hogy amikor a szomszédos Szlovákiában 2m-es havak vannak (mert emlékszem ilyen esetre), olcsóbb bérletek, (most már sok helyen) gondozott pályák, és egyre jobb minőségű szállások, akkor miért nem szerveződnek oda legalább a rövidebb időtartamú, kisebb létszámú továbbképzések? Nem hinném, hogy a síoktatók zöme annyira finnyás lenne, hogy ne bírna ki adott esetben egy kis komfort-csökkenést (ami nem is annyira törvényszerű), a szent cél érdekében. Ez nem lehet jellemző egy igazi hegyi emberre. 6. Van-e bárkinek elképzelése arról, hogy adott esetben 2-300km-en belülre szervezzen mondjuk egy hosszú hétvégés továbbképzést, netán egy hét elejeit, ami még egyszerűbben kivitelezhető, a pályák, és a hétvége után elnéptelenedett szállások telítetlensége okán? 7.Milyen lépéseket tennének a jelöltek annak érdekében, hogy bármilyen csatornán felhívják az iskolák(igazgatók) figyelmét arra, hogy a képesítéssel nem rendelkező oktatók alkalmazása az iskolai sítáborokban veszélyes, etikátlan, szakszerűtlen, és törvénytelen is? 8. Milyen konkrét eredmények várhatóak a magyar oktatók külföldi munkavállalásával kapcsolatban, beleértve a most már teljes jogú új EU-s országokat is, mint pl. Szlovákia, Románia? 9. Tervezi-e bármelyik jelölt azt, hogy a kinti/külföldi táborokon kívűl további elméleti oktatásokat/továbbképzéseket szervezzen a már vizsgázott oktatóknak, mondjuk havi, vagy kéthavi rendszerességgel egy olyan napon, ami nem munkanap (természetesen térítés ellenében)? 11. Vállalja-e bármelyik jelölt, hogy rendszeres beszámolót tart a külföldi továbbképzéseken tanultakból -a táborokon kívül is-, azért hogy a tagság ne csak a drága táborokban szerezhessen információkat a síoktatás világának egyéb aspektusairól? (Mondjuk a TF valamelyik termében.) 12. Van-e elképzelés arról, hogy miként lehetne hozzférhetővé tenni a korábbi táborokban felvett videóanyagokat, kizárólag didaktikai célból (szerintem a hibajavítások tanulásához ez elengedhetetlen lenne)? (A személyiségi jogokat most hagyjuk, mert minket sem kérdeztek meg a vizsgák előtt, hogy akarunk-e szerepelni a videókon.) 13. Vállalná-e bármelyik jelölt, hogy a szezonok elején (nem a Hó-Show-n!) ingyenes, felkészítő programokat (szárazedzés), \"étvágygerjesztő\" bemutatókat szervezzen, a későbbiekben potenciális tanítványokká(=pénzzé) avanzsálható, kezdő sítársadalom részére? 14. Van-e olyan jelölt, aki vállaná egy, a kimondottan fogyatékosok részére megszervezendő, és a közelben megtartható nyílt nap előkészítését (mondjuk 30-50 látásában korlátozott gyermek egy napi oktatását, busszal, oktatással, felszerelés-bérléssel egybekötve, az adott terület szolgáltatóinak szponzorálását igénybevéve)? 15. Ki az a jelölt, aki a legtöbb síoktatót tudja bármikor és bárhová mobilizálni egy \"szent cél\" érdekében? 16. Nem biztos, hogy minden oktatónak fotóval kellene felkerülni a weblapra. Ez nem lehet kötelező, személyiségi jogok is vannak még a világon, hadd legyen ez fakultatív (ezt azoknak üzenném, akik teljes adatbázis szeretnének kitenni az oldalra, tokkal-vonóval). 17. Van-e olyan jelölt, aki úgy érzi, hogy hígul a szakma, és ha igen, akkor minek tulajdonítja ezt? 18. Van-e olyan jelölt, aki fel tud sorolni gyorsan 3 olyan szakmát, ahová 3 évente kötelezően be kell fizetni egy 100ezer forint feletti továbbképzést azért, hogy az adott szakma képviselője működési engedélyt kapjon? 19. Ki az a jelölt, aki összefoglalná nekünk 3 éves lebontásokban az utóbbi 15-21 év síoktatás-technikai fejlődését, kitérve az elengedhetetlenül alkalmazandó technikákra, melyek gyökeresen, és visszavonhatatlanul megváltoztatták a sízés alapjait, olyannyira, hogy a régi technikákat már teljesen kizárták? (Finomítok: mi az a hóeke, ami kell, és mi az ami soha többet!) 20. Van-e élet a carving-on kívűl?  ) 21. Adott egy szituáció: az órának vége, de a tanítványt még nem szívesen engednéd útjára, mert úgy érzed, hogy pont az az 5-10 perc kell még a tökéletesség eléréséhez, ezért a szünetedből rááldozol. Ez most fegyelmezetlenség, rutintalanság (mert nem érezted az időkorlátokat), vagy elhivatottság? Bocs, ha túl sok kérdésem lett volna, de ezek már régóta bennem voltak, és úgy gondolom, ha már fórum, akkor beszéljünk róla. Föleg így, hogy a nagy melegben mindenki ül a légkondis irodájában.  )) (Még vannak bennem ezen felül is kérdések, de azokat majd máskor.)  )
|
|
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
danila
Newbie
|
 |
« Válasz #9 Dátum: 2007 Május 22., 06:16:44 » |
|
U.i.: beírok ide még egy kis pontosítást, azok kedvéért, akik semmit nem tudnak rólam, és csak hümmögnének a hülye kérdéseimet olvasva: 32 éve síelek, több-kevesebb sikerrel, sérülés-mentesen, még ha nem is a legszebben. 6 éve oktatok, ebből az utóbbi 4 évben Szlovákiában. A 2005-06-os teljes szezont kint töltöttem úgy, hogy számításaim szerint, csak abban a szezonban legalább 600 ember ment át a kezem alatt a 2-3 évestől a 75 évesig. Az idei szezon, az ismert hóviszonyok, és egy gyermekáldás miatt, sajnos rövidebbre sikerült. Gyarkran áldozom be a saját sízésemet azért, hogy másoknak átadjam azt a keveset, amit ez alatt a 32 év alatt sikerült összegyűjtenem erről a gyönyörű sportágról (az idén pl. iskolai táborban oktattam, teljesen ingyen, de ez most részletkérdés). Ha tehetném, ott lennék az összes SMSZ-táborban (plusz a külföldi továbbképzések mindegyikén is), szeretnék megtanulni végre telemark-olni, de ezt egyrészt az anyagi helyzetem nem teszi lehetővé (GYES, lakáshitel, távfűtés, pelenka, stb.), másrészt a szabadságaim nagy része azzal telik el, hogy akkor megyek el oktatni (amit persze a család, csak ideig-óráig tolerál), így inkább a családi kassza lyukait próbálom visszatömködni, semmint újabb léket ütni rajta. Gondolom ez érthető. Ezzel csak azt akarom mondani, hogy bár a szigorú számítógépes adatbázis azt mutatja, hogy kevés helyen jelenek meg, azért én ettől függetlenül igenis foglakozom a sízéssel, és az oktatással is. Igyekszem a témához minél több, a kevés tudásomból összeollózott írott anyagot publikálni, ahová csak lehet, hogy óvjam, és segítsem a tanulni vágyókat. Teszem ezt úgy, hogy tudom, gyakran én is hibázok, de mindig a jószándék vezérel. Most is. Köszönöm a figyelmet.  ) u.i.2.: ha valaki unatkozna, szívesen venném az építő és a szubjektív észrevételeket az alábbi cikkeimmel kapcsolatban: http://www.ho.hu/cikkek.shtml
|
|
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
Dudas Ferenc
Elnökség
Newbie
|
 |
« Válasz #10 Dátum: 2007 Május 24., 09:41:34 » |
|
Kedves 21 kérdéses Ismeretlen!
Tényleg sok kérdést tettél fel, de ha fórum, beszéljünk róla ((ne csak írásban!!):
Mint még jelenlegi és mint pályázó elnökségi tag (jelölt), röviden:
1. A táborok jelenleg is meglehetősen nyomott áron működnek (SMSZ tagok számára!), ám az időpontok behatárolják a lehetőségeket (gleccser??). 2. Van lehetőség buszos utazásra, ha valaki garanciát vállal a fuvaroztató kifizetésére, magyarul, ha van kellő számú jelentkező! 3. Remélem nincs olyan jelölt, aki utazási iroda nélkül szervezné a táborokat! A 213/1996 (XII.23) többszörösen módosított (utoljára 2007.II.20-án) Kormányrendelet 2. §-a egyértelműen rendelkezik. 4.A táborok időpontja behatároló, hisz ilyen táborokat (eddig) szezon előtt és után lehetett tartani, hisz a szezonban mindannyian sízünk... 5.Lásd 4. pont 6. Eddig szempont volt, hogy hétvége legyen benne a táborban ,így kevesebb szabadságra van szükség! 7. Az Iskolai Síoktatók Egyesülete ezt megteszi, de nem mindenki hallja meg... 8. Így ez a kérdés nem szabatos! Ha a legális oktatás a kérdés, akkor egy jogosítvány megszerzése nem jelent automatikus munkát, pályázni kell az adott területre! Ausztriában ez tartományi kérdés (több lehetőséget láthatsz ezen a honlapon telente), minden ország másképpen rendelkezik a munkavállalás lehetőségeiről! 9. A Szakmai Napok erre hivatottak, a következő lehetőséget megtalálod ezen a honlapon (2007.05.29. 18 óra, KÖSZI). 10. -11. Lásd 9. pont, egyébként a beszámolókat olvashatod ezen a honlapon. 12. Eddig ilyen kérdés nem merült fel, igény esetén biztosan lehet megoldás! 13. Megfelelő igény esetén biztosan (ingyenesség a helyigény miatt nehézkes!!). 14. A szponzorálási rész mindig nehézkes, amennyiben az egyéb költségek rendezésére van pénz (akár pályázat útján), biztosan lesz olyan oktató, aki vállalkozik ilyenre! 15.Nekem költőinek tűnik ez a kérdés!? 16. A fotós felkerülésről nem kötelezően beszéltünk, hanem lehetőségről! Aki síoktatót keres \"kapcsolatok nélkül\", láthassa a fizimiskáját! 17. Én nem érzem a hígulást, sőt! 18. Itt valami tévedés lehet az összeget illetően, de mivel sízésről van szó és az SMSZ-nek nincs saját hegye, szállodája-fizetni kell! Jelenleg ez a szabály (véleményem szerint helyesen), korábban írtam már ennek jelentőségéről! 19. Ez egy kemény szakmai kérdés! Minden évben minden továbbképzésen ismertetésre kerülnek a változások, a prioritások, nem gondoltunk arra, hogy ilyen formában összegezzük! 20. Mint (hagyományos-carving)lécen nincs (a Te (??) írásodban is olvasható), mint technikában természetesen van! 21. A kérdés szintén költői! Ha van időm, persze maradok, ha nincs felhívom a figyelmét a hiányosságra! (a síoktatás nem megy elhivatottság nélkül!!!!)
Üdvözlettel:
Dudás Ferenc, alias Dudi
|
|
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
Polacsko Dani
Elnökség
Newbie
|
 |
« Válasz #11 Dátum: 2007 Május 24., 10:32:23 » |
|
Kedves danila,
Nem biztos, hogy mindenben én vagyok a legalkalmasabb személy a válaszra, de azért a gondolataimat leírom;
1. Bár nem voltam elnökségi tag eddig, sok tábor szervezésében részt vettem. Igen, sokszor felmerült már a költség kérdése, és az elnökség a táborok szervezésére beadott pályázatok közül mindig az ár-érték arány alapján legkedvezőbb megoldást választotta. Ozsi Mikit idézném: „Nem elég ötleteket hozni, hogy mit csináljon az elnökség többi tagja: csak olyan ötletekre van szükség, amelyekre van erőforrás is.”
2. Az ötlet jó, a megvalósításának gyakorlati okai vannak a) a táborba jelentkezők, 80%-a az indulás előtti utolsó héten szokott jelentkezni, amikorra már az esetlegesen megrendelt buszt nem, vagy csak igen magas költségek mellett lehetne lemondani. Ezt a kockázatot (ami céltól függően 200-700ezer Ft lehet) eddig még egy szervező sem merte elvállalni. b) ritka az, hogy (költségkímélés miatt) pályaszállásra tudunk tábort szervezni. Így már az esetleges buszos utazásból adódó kötöttségek sok kellemetlenség és fölösleges széthúzás forrása lehet. c) buszos utazás költsége egyénekre lebontva akkor kedvezőbb, ha az adott buszt meg lehet tölteni. Mivel erre senki sem kötelezhető (ill. a kötelezettség újabb és feltehetően több ellenérzést váltana ki) az ebből adódó kockázatot még szintén nem vállalta egy szervező sem. Mindenesetre a 2007-es őszi koordinációs táboron kezdeményezni fogom a buszos utazás lehetőségének meghirdetését.
3. Biztosan vannak olyanok, akik utazási iroda nélkül tudnának szervezni, de - akkor klubboknak, sportboltoknak, számlaképes vállalkozóknak ki állítana ki számlát? - ki és milyen formában vállalna felelősséget a megrendelt szolgáltatások teljesítéséért és minőségéért? - hol lehetne jelentkezni és befizetni Ki vállalná az SMSZ nevében „feketén szervezett út” (utazásszervezés jogi követelményei, pénzforgalom, adminisztráció hiánya) jogi következményeit?
4. A hely kiválasztásánál elsődleges szempont a hóbiztonság. Ezt elsősorban a táborok időpontja határozza meg, ami nyilvánvalóan nem lehet a „síoktató-szezon” közepén. Volt idén próbálkozás különböző képzések magyarországi lebonyolítására… hóhiány miatt elmaradt a képzés
5. Szlovákia többször felmerült, mint alternatíva, de az ár-érték arány vizsgálatakor a következő ellenérvek merültek föl: - az olcsóbb bérletárakhoz általánosságban négy-, nyolcszoros sorbanállási idő tartozik - a pályák valóban sok helyen, de sajnos nem mindig gondozottak - az egyre jobb minőségű szállások, és a kapcsolódó szolgáltatások zömében még mindig nem érik el az európai színvonalat, ha pedig igen, akkor árban messze meghaladják azt.
6. Igen, mindig vannak próbálkozások ún. költségkimélőbb megoldásokra, csak sajnos az a tapasztalat, hogy bármilyen közel is van, és bármilyen olcsó helyre is megyünk, a végén az lesz a legdrágább, ha nem tudunk ott síelni.
7. Évek óta a testnevelőtanári (sí)továbbképzésen az ott dolgozó kollégák nyomatékosan felhívják a pedagógusok figyelmét erre. Sajnos erre vonatkozóan semmilyen törvényi szabályozás nincs, bár tervezetek vannak, de azok is általános jellegűek, nem sítábor-specifikusak, így könnyen kijátszhatók. Ennek következtében nem kikényszeríthető a szakemberek kötelező részvétele.
8. Ez a kérdés pillanatnyilag messze túlmutat a leendő elnökség hatáskörén. A síoktatás teljesen specifikus, az általános közösségi jog alól kivont terület. De általános szabályként, az 1*-os síoktató bizonyítvány, OKJ-s akkreditált képzés, így a tagállamokban érvényes, tehát jogi akadálya nincs a munkavállalásnak. Ez persze nem jelenti azt, hogy egy adott, helyi síiskola köteles lenne alkalmazni, és semmiképpen nem jogosít egyéni, független, adózatlan munkavállalásra.
9.Ilyen jellegű, ún. szakmai napok már több esetben kerültek megrendezésre (nem csak a hétfői), de az igény minimális szintjére való tekintettel, újra és újra motivációjukat vesztik az ezzel próbálkozó szervezők.
11. A külföldi továbbképzéseken senki sem vett részt idáig, és nem is fog, elnökségi minőségben. Ebből következően, a beszámolói kötelezettség a resztvevőt terheli, nem az elnökséget. Egyébként, az erre rendszeresített fórum a minden hónapban megtartott szakmai nap.
12. Ezek általában annak a jogtulajdonában vannak, aki időt és pénzt áldozott arra (akár csak egy kazettát), hogy felvételt csináljon. Pl.: Ruby Gábor. Az egyéb módon készült felvételek költségtakarékossági szempontból újrahasznosítás áldozatai lettek. A jövőben el lehet gondolkozni azon, hogy 1-1 tábor anyagát dvd-n ki lehet adni, de ki végzi a munkát, ki terjeszti stb.
13. Az elnökség adminisztratív feladatokat lát el, így a síoktatás „reklámozása” a síoktatók feladata lenne. Persze ha egy elnökségi tag egyben síoktató is, akkor erkölcsi kötelessége ilyeneken részt venni. Jó lenne, ha valaki szervezne ilyen eseményeket.
14. Bár ez szintén nem tartozik az elnökség feladatkörébe, ha lenne, aki vállalja ilyen esemény megszervezését, biztos vagyok benne, hogy a jelöltek közül bárki szívesen részt venne rajta.
15. Az OZSI MIKI , persze nem tudom, hogy van-e ilyen fajta „verseny”-nek bármi köze az elnökségi tag pozicióra való alkalmassághoz.
16. Nem kötelező. Ha sikerül megvalósítani, csak egy lehetőség.
17. Én úgy érzem, hogy a szakma sűrűsödik. Ez tulajdonítható a szakmai bizottság elmúlt időszakban végzett munkájának, a síoktató minősítések megszerzésének folyamatos szigorításának, és a rendszeres, nagy érdeklődésnek örvendő továbbképzéseknek.
18. Nem tudok felsorolni, nem ismerem más szakmák továbbképzési rendszerét. A 3 évente kötelező síoktatói továbbképzés költsége 15-20 ezer Ft/fő. Az ezen felüli járulékos költségek (utazás, szállás, síbérlet, étkezés) szükségszerű velejárói a szakmának. Durvább megközelítésben a továbbképzést az SMSZ ingyen adja, adminisztrációs költsége a tagdíjban foglaltatik. A járulékos költségek pedig az oktatók költsége, ill. a személyes részvétel költsége.
19. Ez a kérdés a szakmai bizottság hatásköre.
20. Ez a kérdés a szakmai bizottság hatásköre.
21. Ez a kérdés a szakmai bizottság hatásköre.
Bocsánat, ha válaszaim kicsit piszkálódó jellegűek voltak, de úgy éreztem, hogy a kérdések is egy picit számonkérőek egy még meg sem alakult elnökségnek címezve.
Az SMSZ elnöksége önkéntesekből áll. Olyanokból, akik szívesen foglalkoznak a tagság ügyes-bajos dolgaival, a „közös ügy” előremenetele érdekében.
Én még soha nem voltam elnökségi tag, mégis sokat dolgoztam és számos erőfeszítést tettem az SMSZ érdekében. Ez egy társadalmi szervezet, ahol mindenkinek KÖTELESSÉGE kivenni a részét a munkából, és számon kérni, csak az elvégzett munka arányában lehet (de úgy sem illik). Az elnökség feladata, hogy hivatalosan képviselje a szervezetet, ellássa a szükséges adminisztratív teendőket. Amit ezen felül tesznek az csak tagsági kötelezettségük iránti tiszteletnek köszönhető.
polacskódani
|
|
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
|
Ozsi
Vendég
|
 |
« Válasz #12 Dátum: 2007 Május 25., 04:00:35 » |
|
Kedves Attila!
Én nem fogok az előzőekhez hasonlóan pontokba szedetten válaszolni, inkább általánosságban fűznék hozzá néhány megjegyzést, annál is inkább, hiszen Dani és Dudi alapos válaszokat adtak.
A továbbképzésekkel és a táborokkal kapcsolatban egy nagyon fontos szempont van, amelyet nem szabad elfelejteni: a a különböző táboroknak, de különösen a koordinációs tábornak van egy \"másodlagos\" funkciója is. Ezekben a táborokban viszonylag sok vezető oktató van együtt, közösden dolgoznak, esténként is a szakmával foglakoznak, és ezért igazából itt fejlődik a tematika, a szakelmélet a módszertan stb., és itt fejlődnek a vezető oktatók is, és mindneki tudja, hogy a résztvevők sem hagyják abba a \"szakmázást\" délután négykor. Ezeknek a nagy rendezvényeknek köszönhető, hogy az SMSZ fenállásnak majd\' 20 éve alatt ilyen erős szakmai gárda alakult ki, ennyire erős a magyar síoktatásügy. (Elég sokat találkozunk a hozzánk hasonló kisebb, nem alpesi országok képviselőivel, és szerencsére nyugodtan elmondhatjuk, hogy ebben a kategóriában az élvonalban vagyunk).
Lehetne több kisebb táborban is megszervezni a továbbképzéseket. Ekkor valószínűleg lenne egy vagy két 20-50 fős őszi tábor egy gleccseren, 3-6 vezető oktatóval, és még néhány 10-30 fős valamikor máskor az idényben 2-3 vezető oktatóval. Sem a kollégák nem találkoznának egymással, sem a vezető oktatók nem dolgoznának együtt. Végeredményben sokkal alacsonyabb színvonalon menne a \"szakma\" kialakítása. Sokkal inkább függene néhány ember (ide sorolom magamat is) \"agylövéseitől\", sokkal kevésbé lenne csapatmunka. A nagy egész szempontjából alapvető hibának tartanám egy ilyen rendszer életbeléptetését.
A külföldről hozott tudás is ezek a színtereken kerül be a közös vérkeringésbe. Próbálkoztunk már sokszor előadásokon, tanulmányokban, esszékben ismertetni az ilyen jellegű tapasztalatainkat, de valahogy nem igazán működött. Azt hiszem azért, mert azt tudjuk igazán jól továbbadni, amivel azonosulunk. Ezért sokkal hasznosabbnak tartom, ha ezekből a tapasztalatokból azokat adják tovább a kollégák, ami beépült és bevált a saját munkájukban is. És így örömmel látom, hogy visszaköszön az évekkel korábban éppen általunk Didi Pflugtól hozott \"elefántos\" bemelegítés a vizsgatáborban a hallgatóktól, mert úgy érzem, hogy egy szakmai esten elméletben elmesélve már a feledésbe merült volna, így viszont valóban sokak gyakorlati munkájában él tovább. És a szétaprózott továbbképzésekkel ezek a csatornák kezdenének eldugulni. Nyilván szükség van az általad említett tapasztalatcserékre is, de a gyakorlati színterek sokkal fontosabbak.
A szakmai kérdésekkel, hóekével kapcsolatban: az utóbbi évek koordinációs táboraiban, síoktatóképzésein folyamatosan (vita)téma volt a tematika átalakulása, a mellette és az ellene szóló érvekkel együtt, és vitatéma marad még sokáig. De még Kovács Tamás alatt arra helyeztük a hangsúlyt, hogy a tematika mechanikus felszívása helyett mindenki a tematika mögötti gondolatmenetet értse meg és sajátítsa el. És értve a gondolatmenetet hatékonyabban lehet megbeszélni ezeket a kérdéseket, és így nézve érthető, hogy miért gondoljuk bizonyos mozgásformákról, hogy célravezetőbbek, másokról meg hogy \"félrevezetőek\". Nyilván a tisztújítás nem az a témakör, ahol ki lehetne fejteni az utóbbi 20 év tematikai változásait, de én ezt korábban már nem egyszer megtettem. (Röviden: meggyőződésem, hogy nem a sízés technikája változott meg, hanem a felhasználható eszköz miatt a reálisan elérhető oktatási cél, és ezt kellett követnie a tematikának. A \"carving\" egy marketingkifejezés, és a mi szemszögünkből nincs \"carving\" és \"hagyományos\", hanem csak sízés van. Tehát csak a carvingon kívüli élet van. Viszont ha a kérdés úgy merül fel, hogy van-e létjogosultsága a régen sokak által helyesnek vált - valójában akkor is hibás volt - technikai kivitelezéseknek: akkor válasz az, hogy sem akkor, sem ma nincs létjogosultsága a tematikában a hibás végrehajtásnak.)
A videofelvételeket nincs szándékukban kiadni semmilyen célra. Nem tudom mikor vizsgáztál, de amióta én vizsgáztatóként dolgozom, nem vettem részt olyan vizsgán, ahol felvételt készítettünk volna.
A szervezéssel kapcsolatban úgy tudom (bár nem vagyok jogász), hogy társadalmi szervezet nonprofit módon, saját tagjainak képzésre szervezhet tanulmányutat, tehát valószínűleg ennek a lehetősége fennáll (de ezt egy jogász egyértelműen megmondja). Ha pedig ez így van, akkor az elnökség döntése, hogy milyen szervezésben kívánja megoldani az utat. A tapsztalat azt mutatja, hogy az utazási irodák kis kivétellel nem tudnak megbirkózni ezzel a feladattal (néhány éve volt egy-két elfogadhatóan szervezett tábor, illetve úgy tűnik hogy a mostani április-májusi tábor volt korrekt módon megszervezve). A jónak mondható szervezések azokra az időkre tehetők, amikor saját kézben oldottuk meg (pl. amikor Pásztory Gabi foglakozott ilyenekkel). Sajnos a többi megoldással kapcsolatban erősen szkeptikus lettem az utóbbi években. A buszos utazásokat teljesen irreálisnak tartom. A résztvevők többsége az utolsó fél napot többnyire még munkával tölti, délben, kora délután indulnak, és így este 7-10 között érkeznek meg pl. Kaprunba. Egy esti 7 órai érkezéshez, busszal 9-10 körül kellene elindulnia a busznak, ez pedig valószínűtlen. Anyagilag sem hiszem, hogy megérné, és az általam ismert kollégák (magamat is ide sorolva) előbb mennek önként érzéstelenítés nélküli tyúkszemirtásra, mint beülnek egy buszba...
A szakma hígulásáról: a nagyszámú sportoktatói jelölt és a \"síoktató mint utazásszervező státusz\" megszűnése miatt érezhetően szorulnak ki a kontárok a pályákról. A háromszintű képzés, a szigorodó feltételek pedig kifejezetten látványosan javítják a korábban végzett kollégák sí- és szakmai tudását.
Szerkesztette: admin, Időpont: 2007-05-25 05:13
|
|
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
|
Ozsi
Vendég
|
 |
« Válasz #13 Dátum: 2007 Május 25., 04:31:15 » |
|
Tisztelt Mindenki! És most nem megszólítva, és nem válaszolva hadd szóljak hozzá a vitához. Mi a tétje az új elnökség megválasztásának? Egy olyan szervezetben, mint az SMSZ, az elnökség sok funkciója van, de talán a két legfontosabb a döntéshozói és a végrehajtói munka. Az lenne a kívánatos, hogy a tagság magáénak érezze a szervezetet, és kivegye a részét a végrehajtói (azaz mindennapi) munkából. Elég régóta élek már együtt az SMSZ-szel, hogy ezen a területen ne legyenek illúzióim. A hasonló szervezetekhez képest az SMSZ tagjainak önzetlen odaadása elismerésre méltó, és többek között ezért is végzem szívesen itt a feladatokat. De ezek a segítségek elsősorban egy-egy nagyobb megmozdulás érdekében mozgósíthatók, a munka 90%-át kitevő napi feladatokra nincs jelentkező. Régóta vagyok az elnökség tagja, és úgy látom, hogy a döntéshozói feladatoknál lényegesen nagyobb szerepe van annak, hogy az elnökség tagjaira milyen hétköznapi munkákban lehet számítani. Polacskó Danit és Pásztory Gábort azért javasoltam a jelölőbizottságnak, mert mindkettejükről tudom, hogy felelősen gondolkoznak a síkotatásról (bármilyen furcsa, Daniról is ezt gondolom...  ). Mindketten bizonyították már, hogy amit elvállanak, azt megpróbálják a legjobban el is végezni, és az ötleteik mellé rögtön a megoldást is szállítják. Daniról elmondhatom, hogy abban a szűk körben van, akinek - aktivitása folytán - nagyon komoly rálátása van a magyar és a nemzetközi síoktatásügyre, de a mindennapokra is. Pásztory Gabiról tudom, hogy nagyon okos srác, szorgalmas, tartja a szavát, és - ami nagyon fontos - szükség esetén képes harcba szállni az általa képviselt véleményért, keményen megmondja a véleményét akkor is, ha az nem hízelgő. Természetesen van véleményem a mostani elnökség munkájáról is. Nem gondolom, hogy helyes lenne név szerint értékelni egy ilyen közegben a munkánkat. Mint minden közösségben, itt is volt, aki sokat dolgozott; volt, aki szükség esetén megpróbált dolgozni; és volt aki valóban keveset tett. Azt hiszem a jelenlegi elnökség tagjai részéről az lenne a korrekt eljárás, hogy csak akkor vállalnának ilyen szerepet, ha valóban akarnak és tudnak tenni az SMSZ érdekében. Bizonyára öregszem, de kevésbé hiszek abban, hogy ha valaki az eddigiekben inkább ötleteket szállított, mint megoldásokat, az egy hirtelen fordulattal az egyik napról a másikra alázatos munkájával szolgálná az SMSZ-t. Kérek minden jelöltet, hogy gondolja át, valóban vállani tudja-e az elnökségi tagság terhét és felelősségét! Csak annak fényében tartsa fenn a jelöltségét, hogy az a szerepvállalás, amely az elnökség néhány tagjára jellemző volt az elmúlt közel 20 évben, nem szolgálja az SMSZ érdekeit, és rettentes terhet ró a társaira is az elnökségben. Szerkesztette: admin, Időpont: 2007-05-25 05:35
|
|
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
Makai Gábor
Newbie
|
 |
« Válasz #14 Dátum: 2007 Május 29., 04:10:28 » |
|
Sziasztok! Sorry, hogy eddig nem reagáltam, de nyár lévén kerestem egy másik vizes felületet magamnak, és csak most értem haza, de persze megyek is tovább...  Mint az első kérdések feltevője köszönöm mindenkinek, aki megosztotta velem, velünk elképzeléseit és gondolatait. Szívesen olvastam volna mindenkiről valamit, de végül azt hiszem így is hasznos volt egy kicsit \"beleérdeklődni\" a vezetőség gondolataiba... Az anonym kérdező kérdéseinek is örülök valahol, mert végre valaki nem a háttérben \"fúrt és faragott\", mint ez kis országunkban oly sokszor megesik, hanem egy megfelelő fórumon esett neki áldozatanak. Komolyan gondolom, hogy ez a helyes út, mármint, hogy a kérdést annak tesszük fel, akihez valójában címezzük is, és nem mással susmorgunk a háttérben! Persze azért van két észrevétel is, az egyik az anonymitásból úgy látom sosem fog ez az ország kinőni, sosem értettem, hogy valaki a véleményét miért nem meri felvállalni úgy, hogy persze akiknek címezte az üzenetet, valójában ismerik is, így csak mi, akik lehet, hogy egy adott táborban szívesen beszélgetnénk vele az adott témáról (mert bármilyen hihetetlen beszélünk elnökségi választástól függetlenül is a témáról), nem tudunk, hiszen ott nem valószínű, hogy az adott felhasználói néven fog bejelentkezni, másrészt a szakmai hozzáértését és tudását persze nem ide értve, némi (inkább erős) hiányosságot vélek felfedezni a kérdések mögött, hiszen a legtöbb kérdésre még én is tudtam a választ (pl. szakmai fórum KÖSZI). Persze egyben ez rögtön kritika is lehetne a vezetőség felé, hiszen ezek szerint valamilyen oknál fogva nem mindenki értesül a rendezvényekről (amit nem hiszek), illetve nem olvassa a webes felületet (ezt tudjuk be a régi oldal hiányosságának, és reméljük, hogy a mostani szerintem kanfsztikus oldal már mindenki igényét kielégíteni majd, gondolva a vidéken élő kollégákra, akik közül persze érthető okokból nem mindenki tud Pestre utazni egy ilyen rendezvény miatt). És még egy része engem is elgondolkoztatott a kérdésfolyamnak, minthogy a táborok és a kapcsolódó szállás és egyéb költségek adott esetben talán redukálhatóak lennének, az üzleti életben egyébként elfogadott tenderes módszerrel, ergo szétküldjük az ezzel foglalkozó idordáknak a konkrét ajánlatot, és mindenki reagál, ahogy tud. Persze ennek megszervezését T. zúgolódó kollégák ugye mindenki örömmel vállalja a köz érdekében!!! Én örülnék neki, de azt gondolom jelentős különbség nem adódna belőle, de egyszer lehet, hogy meg lehetne próbálni (bár szerintem ilyen próba is volt már)... Ergo, köszönjük a véleményeket, holnapra mindenkinek kitartó szavazást!!! Makai Gábor
|
|
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
|