A Síoktatók Magyarországi Szövetségének fóruma
2012 Május 19., 06:48:38 *
Üdvözlünk, Vendég. Kérlek jelentkezz be vagy regisztrálj.

Jelentkezz be a felhasználóneveddel, jelszavaddal és add meg a munkamenet hosszát
Hírek: Elmúlt a nyár, lehet aktivizálódni!!!

Főoldal   Súgó Keresés Bejelentkezés Regisztráció  
Oldalak: [1]   Le
  Nyomtatás  
Szerző Téma: Amit a tan(vizsga)anyagba beraknál vagy onnan kivennél.  (Megtekintve 2674 alkalommal)
danila
Newbie
*

danila17@hotmail.com
Profil megtekintése E-mail
« Dátum: 2007 Június 26., 02:12:03 »

Bizonyára sok vizsgázóban merültek már fel olyan kérdések, hogy miért pont ez vagy az a hóeke szerepel a vizsgaanyagban.
Na, itt most aztán lehet az "elemeket" osztani!
Naplózva
gézabá
Newbie
*

« Válasz #1 Dátum: 2007 Július 02., 06:32:40 »

Szia Mindenkinek!
Nem nehéz kitalálni - aki ismer -, hogy én mit tennék be a tananyagba. Igen, a mozgáskorlátozottak síoktatását. Elképzelésem szerint csak fakultatív módon.
Miért? Mert egyre többen szeretnének megtanulni sízni a sérültek közül is. Ráadásul ez egy igen érdekes, hálás és különleges területe a síoktatásnak. Más országokban is része a tananyagnak, szintén fakultatív jelleggel (például Svájcban). A síoktatóknak is nyitottnak, széleslátókörűnek kellene lenniük. Persze az indoklásban szerepelnie kell még az integráció és rehabilitáció fontosságának is. Említhetem még azt is, hogy a Magyar Sí Szövetség tagja a Magyar Paralimpiai Bizottságnak. Továbbá említést érdemlő tény, hogy hazánk talán az egyetlen, ahol az épek és a mozgássérültek bajnokságát egy időben, egy helyen, ugyanazon a pályán rendezik meg már évek óta. Nyilvánvalóan ez annak is "köszönhető", hogy igen alacsony az indulók száma és ezért nem okoz problémát az OB ilyen módon történő rendezése. Egyébként is fontosnak ítéltük meg kollégámmal, Fábián Attilával ezt, hogy a jövő nemzedéke már így nevelkedjen. Fogadja el a másságot, értékelje azok erőfeszítéseit stb-stb.
A magam részéről szívesen vállalom-vállalnám ezt, annak ellenére, hogy csak alapfokú képesítésem van. Bár talán ezt kicsit felturbózzák az eddig elért eredményeink.
A részletek ügyében keresstek bátran, elérhetőségeimet az illetékesek ismerik, állok elébe.
Most azt is megköszönöm, ha egyáltalán elolvassa ezt valaki.

Üdv
Géza bá
Naplózva
Ozsi
Vendég
« Válasz #2 Dátum: 2007 Július 02., 09:26:33 »

Olyannyira, hogy az IVSI frankfurti bizottsági ülésén is szó volt erről, Ausztria kérte, hogy legyen valamiféle kategória a mozgsássérültekkel foglalkozó oktatók számára. Alighanem ez úgy fog megoldódni, hogy kiegészítő képzésként lesz lehetőség az IVSI-bélyeggel rendelkezőknek ezt is megszerezni (persze ott, ahol "fizikailag" is kialakítják a kidolgozandó kereteknek megfelelő képzést.)
Naplózva
gézabá
Newbie
*

« Válasz #3 Dátum: 2007 Július 03., 04:48:01 »

Szia Ozsi!

Szívesen állok elébe a kihívásnak. Beszélhetünk a dologról, tegyünk valamit az ügy érdekében. Ha már a Magyar Sí Szövetség az elsők között alakult meg és alapító tagja a FIS-nek, hát ebben is legyünk az elsők között. Talán valamivel én is hozzá tudok járulni.
Szólj mikor-mit tegyek vagy éppen ne tegyek. Most ugyan kissé zűrös körülettem az élet, de ennek részletei nem tartoznak a fórum oldalaira.
Naplózva
Molnár Gábor
Newbie
*

« Válasz #4 Dátum: 2008 December 10., 03:14:54 »

Amit betennék, egyértelműen a síoktatás gyakorlati oktatása és számonkérése, azaz vizsgaoktatás. Mert nagyon nem árt, ha egy oktató át is tudja adni a tudását, nem csak sziporkázóan sízik. Mosolyog
Naplózva
Huszár Ágnes
Newbie
*

« Válasz #5 Dátum: 2008 December 12., 09:44:44 »

A két csillagos képzésben van már oktatás. Sőt! Csak az jöhet vizsgázni, aki már min. 3 hetet oktatott. Én úgy nem vizsgáztatnék oktatást, hogy az oktatói vizsgára jelentkezők legnagyobb része még sosem oktatott.
Kell a hospitálás meg a gyakorlat!
Szerintem nem attól az egy vizsgától lesz valaki jó vagy rossz oktató....
Szóval szerintem örüljetek, hogy az egy csillagos képzésben még nincs, mert még több lenne a bukás...Arról nem beszélve, hogy elég nehéz lenne évente 120 embert oktatásból is levizsgáztatni!!
Naplózva
Molnár Gábor
Newbie
*

« Válasz #6 Dátum: 2008 December 15., 03:13:20 »

Persze, nehezebb dolgunk lenne a vizsgán, de ez a szakma elég nagy felelősséggel jár. Attól, hogy valaki szépen, oktatósan síel, közel sem biztos, hogy egy csoportot BIZTONSÁGOSAN elirányít egy hegyen.
Ha vizsga nem is, oktatási, csoportvezetési módszertan nagyon kellene az 1*-ba is. Hiszen az 1*-os oktató is "teljes értékű" oktató, nem? Szerintem a szakmának az a legjobb, ha olyan oktató áll ki a tanítványok elé, aki képes a csoport irányítására, és nem a csoporton teszteli le magát, hogy képes-e rá egyáltalán... a csoport kárára persze.
Sokan mondják, hogy az oktatásra születni kell, ez részben így is van, de bizonyos fogások, csoportvezetési képességek tanulhatók, fejleszthetők, ezt szerintem sokan szívesen tanulnák akár a felkészítő táborok alkalmával is. Én biztosan. Mosolyog
« Utoljára szerkesztve: 2008 December 15., 04:14:09 írta Molnár Gábor » Naplózva
Ozsi
Vendég
« Válasz #7 Dátum: 2009 Február 02., 08:51:09 »

Alapvetően - ideális esetre gondolva - egyet kell értenem veled. Viszont más a valóság. Adott egy keretrendszer (6 napos tábor), az elmélettel együtt akkora pedig óraszám, ami sehol nincs a világon (ez nem vicc, hanem tény!), és nyilván egy költség, amit a keretek meghatároznak.

A kereteket maximálisan megtöltjük, sőt még kicsit feszítjük is. A jlentkezők sítudását tekintve sajnos sokkal többre lenne szükség. Ha több módszertant szeretnénk betenni, akkor két lehetőség van:
  • növeljük az óraszámot és ezzel a költségeket;
  • kiveszünk valamit a gyakorlati tábor anyagából, és helyére bekerül a módszertan.

Ismerve a körülményeket, egyik sem járható út. Magasabb árak már nem lennének elviselhetőek. A jelentkezők sítudása miatt pedig nem lehet csökkenteni sem a tematikai anyagot.

Mi azt a megoldást választottuk, hogy minimális gyakorlatvezetés-oktatói fellépés anyagot beteszünk a vizsgatáborba, és egyébként pedig arra tereljük a hallgatókat, hogy ne tekintsék befejezettnek a tanfolyamot, hanem haladjanak tovább az többi csillag irányába.

A módszertan egyébként pedig mindenképpen benne van a gyakorlati képzésben (és a felkészítő táborban), csak elbújtatva a napi munkában. A leghatékonyabb módszertani oktatás ugyanis: ellesni a tapasztalt kollégáktól...

Igazad van abban, hogy a csoportvezetési-módszertani kérdések taníthatók, de jóval idő- és erőforrásigényesebben, mint a sítudás. Hatékony fejlesztésükre heteket kellene eltölteni!

Naplózva
Oldalak: [1]   Fel
  Nyomtatás  

Ugrás:  

A MySQL adatbázis használatával A PHP programnyelven íródott Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Szabványos XHTML 1.0! Szabványos CSS!
Az oldal 0.088 másodperc alatt készült el 15 lekéréssel.